Nogomet
7

Manchester City protiv Dinamo Kieva traži prvu pobjedu u nokaut fazi Lige prvaka, Atletico gostuje PSV-u

Piše: O. T.
Yarmolenko, Aguero, Guardado, Torres
Yarmolenko, Aguero, Guardado, Torres
Posljednja dva para prvih utakmica osmine finala Lige prvaka su Dinamo Kiev i Manchster City, odnosno PSV i Atletico Madrid.

Dinamo Kiev - Manchester City (Olimpiyskyi, 20:45 sati)

Manchester City u ovaj meč ulazi sa tri vezana poraza. U Premiershipu su na domaćem terenu pali protiv Leicestera (3:1) i Tottenhama (2:1), dok su u osmini finala FA Cupa u dosta izmijenjenom sastavu pregaženi na Stamford Bridgeu od Chelseaja (5:1).

Građani će protiv Dinama tražiti prvu pobjedu u ovoj fazi takmičenja pošto su do sada dva puta igrali osminu finala i upisali četiri poraza - od Barcelone. Razumljivo, City traži i prvi plasman u četvrtfinale.

Dinamo Kiev nije igrao takmičarski meč od pobjede nad Maccabi Tel-Avivom u grupnoj fazi Lige prvaka, ali je tokom zimske pauze ukrajinski tim odigrao čak 13 mečeva.

Ovo je za Dinamo prvi nastup u osmini finala Lige prvaka još od sezone 1999/00. kada je u timu bio sadašnji trener Serhiy Rebrov. Tim iz Kieva ne zna za poraz u devet uzastopnih utakmica na domaćem terenu u evropskim takmičenjima.

PSV - Atletico Madrid (PSV Stadion, 20:45 sati)

PSV je posljednji put igrao osminu finala u sezoni 2006/07. kada je igrao protiv Arsenala i s ukupnih 2:1 prošao dalje. U četvrtfinalu je s ukupnih 4:0 ispao od Liverpoola. Na domaćem terenu u ovoj sezoni Lige prvaka zabilježili su tri pobjede u tri utakmice grupne faze (Manchester United 2:1, CSKA Moskva 2:1, Wolfsburg 2:0) što im ulijeva još veću nadu i protiv favoriziranog Atletico Madrida.

Holandski tim ima pet pobjeda u posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima i trenutno je nakon 24 odigrana kola prvi tim na tabeli u domaćem prvenstvu sa 59 bodova, bodom više od Ajaxa.

Kao što je PSV dobio sve tri domaće utakmice u grupnoj fazi Lige prvaka ove sezone, tako Atletico nije gubio u gostima protiv Astane (0:0), Benfice (2:1) i Galatasaraya (2:0). Prošle sezone u osmini finala Atletico je nakon boljeg izvođenja penala izbacio Bayer Leverkusen, a onda je s ukupnih 1:0 ispao od Real Madrida u četvrtfinalu. Prije dvije sezone, Jorgandžije su poražene u finalu od Real Madrida (4:1) nakon produžetaka.

U Primeri su nakon 25 odigranih kola drugi na tabeli sa 55 bodova, osam bodova manje od Barcelone. U posljednjih šest mečeva imaju samo dvije pobjede.

Uzvratni mečevi igraju se 15. marta