Engleska
0

Manchester City prošle sezone izgubio 121 milion funti

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Prebogati Manchester City objavio je u petak kako je u 12 mjeseci, od maja prošle do maja ove godine, zabilježio gubitak od 121 miliona funti.

Čelnici kluba priznali su kako su samo na plaće svojih zaposlenika potrošili više nego što su imali prihoda u tih 365 dana.

Konkretno, na račune nogometaša je otišlo 133 miliona funti, a ukupno je City u tom razdoblju uprihodio 125 miliona funti. Bila je to prva puna sezona u kojoj je klub bio u vlasništvu arapskog šeika Mansoura bin Zayeda al-Nahyana koji je odlučio od “građana” stvoriti jednu od najjačih ekipa u Evropi.

U nastojanju da klubu osigura prvi trofej od 1976. godine, Mansour je platio goleme odštete na pojačanja - od preuzimanja Cityja potrošio je više od 300 miliona funti na dovođenje Robinha, Adebayora, Balotellija i ostalih.

Prošle je sezone ipak klub završio tek na petom mjestu u Premierligi zbog čega je ostao bez kvalifikacija za Ligu prvaka.

"Iako u prošloj sezoni nismo ispunili ambicije, ne treba zaboraviti da je klub ostvario svoj najbolji plasman od osnivanja Premierlige", naglasio je Mansour.