Pobjeda na Wembleyju
0

VIDEO / Manchester City osvojio FA Cup, Džeko utakmicu odgledao s klupe

Sarajevo-x.com
Edin Džeko (Foto: Reuters)
Edin Džeko (Foto: Reuters)
Finale engleskog FA Cupa je odigrano na stadionu Wembley. Za trofej su se borili Manchester City i Stoke. Uspješniji su bili "građani" koji su, osim historijskog plasmana u Ligu prvaka, osvojili i FA Cup pobjedom nad Stokeom rezultatom 1:0.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finalna utakmica FA Cupa odigrana na Wembleyju je bila veoma važna za obje ekipe. City je imao namjeru što bolje završiti sezonu, a Stoke se nadao historijskom uspjehu.

Prvu ozbiljnu priliku na utakmici je imao Carlos Tevez u 5. minuti, no njegov je udarac odbranio Sorensen, golman Stokea. Treba napomenuti da u finalu u ovom timu nije bilo našeg reprezentativca Asmira Begovića.

Nakon prilike za Teveza, prednost Cityju je mogao donijeti Yaya Toure, ali je bio neprecizan, baš kao i Nigel de Jong nekoliko minuta kasnije. Igrači talijanskog stručnjaka Roberta Mancinija su dominirali u prvom poluvremenu, ali nisu uspjeli doći do prednosti. Nizale su se prilike za Teveza, Davida Silvu i Aleksandra Kolarova, no na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku susreta je ponovo zaprijetio Kolarov. Na drugoj strani je blizu pogotka bio Jermaine Pennant, ali je njegov šut izblokirala odbrana Cityja. Konstantni napadi "građana" su napokon urodili plodom u 75. minuti kada je pogodio Yaya Toure. Podsjetimo, golom istog igrača u polufinalu FA Cupa, City je eliminisao ljutog gradskog rivala, novog engleskog prvaka Manchester United. Do kraja susreta je bilo nekoliko prilika na obje strane, ali ni jedna nije dovela do promjene rezultata. City je minimalnom pobjedom nad Stokeom osvojio FA Cup. Napomenimo da je bh. reprezentativac Edin Džeko finale odgledao s klupe. Uprkos tome, veselo je dočekao prvi trofej u Engleskoj, te "okupao" Mancinija šampanjcem.


szólj hozzá: Man City vs Stoke City FA Cup

Finale FA Cup-a:

Manchester City - Stoke City 1:0 (Yaya Toure 75.)