Nogomet
163

Manchester City osigurao drugo mjesto, Džeko dao drugi gol

Piše: A. U.
Džeko ponovo strijelac (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
U utakmici 37. kola engleske Premier lige Manchester City savladao je Reading rezultatom 2:0.

Manchester City je nakon poraza u FA Kupu od Wigan Athletica ostao bez trofeja ove sezone, a onda je trener Roberto Mancini morao da spakuje kofere. Kao zamjena je uskočio pomoćni trener Brian Kidd. City je još uvijek na poziciji broj dva na prvenstvenoj tabeli, a Reading je već u zoni ispadanja.

City je u večerašnju utakmicu na stadionu Madejski, iako malo demoralisan neosvajanjem nijednog trofeja, ušao kako bi na nekome iskalio svoj bijes te uspješno završio sezonu prikupivši što više bodova. Utakmicu je uživo pratilo 22.859 gledalaca.

Reading već nakon prve sezone mora u drugu ligu, a još od petog kola nisu izašli iz zone ispadanja. Ipak, igraju pošteno i bore se do samog kraja.

Manchester City je trebao samo jedan bod protiv Readinga kako bi osigurao drugo mjesto, pa je protivnika pritisnuo od samog početka. Zbog povrede Micaha Richardsa i obaranja Koloa Touréa utakmica je zaustavljana u 10. i 13. minuti. Umjesto Touréa je ušao Maicon.

I Reading je imao dva napada ka golu Cityja, ali su oba završila neuspješno. U 37. minuti je igraču Cityja Garethu Barryju uručen žuti karton.

Nakon kornera za Manchester City u 40. minuti i asistencije Jamesa Milnera, Sergio Agüero dovodi City u vodstvo.

City je nastavio pritiskati Reading sve do kraja prvog poluvremena, a igrane su i dvije minute nadoknade.

Drugo poluvrijeme počelo je napadom Readingovog Pavela Pogrebnyaka glavom, koji je uspješno zaustavljen, a City zatim nastavlja napadati mrežu domaćina. U 58. minuti dolazi do druge izmjene za City, gdje Javi Garcia ulazi umjesto Garetha Barryja.

U 62. minuti dolazi i do prve izmjene za Reading, pa umjesto Pavela Pogrebnyaka ulazi Adam Le Fondre. Minutu poslije City pravi još jednu izmjenu te bh. reprezentativac Edin Džeko ulazi umjesto Sergija Agüera.

U 69. minuti i druga izmjena za domaćina, izlazi Jobi McAnuff , a ulazi Nick Blackman, nakon čega Reading neuspješno napada ka mreži gostiju.

Džeko u 71. minuti puca ka golu domaćina, ali je udarac zaustavljen, a City nastavlja pritiskati Reading.

Reading u 78. minuti, nakon kornera, napada na mrežu Cityja, ali napad biva zaustavljen, jer je Adrian Mariappa bio u ofsajdu. U 80. minuti Džeko opet puca ka mreži Readinga, ali neprecizno.

Nakon novog kornera za Reading koji je izveo Danny Guthrie, Jem Karacan puca ka mreži Cityja, ali biva zaustavljen. City nastavlja napadati na mrežu domaćina, a Džeko daje drugi gol za City u 88. minuti uz asistenciju Davida Silve.

Engleska Premier liga, 37. kolo:

Reading - Manchester City 0:2 (Agüero 40', Džeko 63').