Goal.com
3

Manchester City neće Van Persieju ponuditi rekordnu zaradu

Totalsport
Robin van Persie (Foto: Arhiv/AFP)
Robin van Persie (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon što je najbolji strijelac i kapiten Arsenala Robin van Persie u saopćenju na svojim web-stranicama objavio kako ne kani produžiti ugovor s klubom, engleski mediji špekuliraju o njegovom transferu u Manchester City.

Naširoko se već izvještavalo kako je Van Persie, koji će napuniti 29 godina sljedećeg mjeseca, već načelno dogovorio s Manchester Cityjem ugovor prema kojem bi sedmično zarađivao 225 hiljada funti. Time bi postao već treći igrač u kratkom roku, nakon francuskih reprezentativaca Samira Nasrija i Gaëla Clichyja, koji je Arsenalov dres zamijenio onime Manchester Cityja. Spomenuta dvojica su to učinili prošle godine.

Goal.com ipak ima informacije kako Manchester City s Van Persiejem ne kani probijati plafon kada su u pitanju najveće sedmične plaće svojih nogometaša. Yaya Toure i Sergio Agüero mjesečno zarađuju 198 hiljada funti. Goal.com saznaje kako City ne kani ponuditi veću plaću nogometašu s historijom ozbiljnih povreda koljena i zgloba. To bi, navodi ugledni nogometni portal, moglo dovesti na kušnju tvrdnju holandskog reprezentativca kako novac nije nije bio glavni faktor u odluci o odlasku s Emiratesa nakon sedam godina bez ijednog trofeja.

City je, pak, navodno, trenutno više zaokupljen statusom odnosno osiguravanjem dugoročne budućnosti aktuelnog kadra unutar ekipe, uključujući španskog reprezentativca Davida Silvu i talijanskog menadžera Roberta Mancinija, a "Van Persieja će moći kupiti i kasnije tokom ljeta".

The Sun piše kako su u Arsenalu uvjereni da je Van Persiejev menadžer Kees Vos već pregovarao s Manchester Cityjem, te tvrdi da su menadžer Arsene Wenger i izvršni predsjednik Ivan Gazidis nazvali Vosa i izrazili mu svoj gnjev zbog saopćenja Van Persieja putem Twittera.

"Arsenal insistira da će zadržati van Persieja u zadnjih 12 mjeseci ugovora s klubom. No, realnost je da će ga prodati za 30 miliona funti", piše tabloid.

Prašinu oko "slučaja Van Persie" dodatno su podigli Ališer Usmanov i Farhad Moshiri, koji zajednički drže oko 30 posto dionica kluba. Njih dvojica optužili su najvećeg dioničara Stana Kroenkea da prisiljava menadžera Arsenea Wengera na prodaju najboljih igrača koje potom zamjenjuje jeftinijima. Usmanov i Moshiri poručili su Kroenkeu da su "vrlo rezervirani" prema takvoj klupskoj politici.