Evropska liga
0

Manchester City eliminisan od Sportinga, Džeko igrao 35 minuta

Piše: Edin Isanović
Detalj sa utakmice Manchester City - Sporting
Detalj sa utakmice Manchester City - Sporting
U uzvratnoj utakmici osmine finala Evropske lige Manchester City je pobijedio Sporting rezultatom 3:2. No, to im nije bilo dovoljno, Građani su se na taj način oprostili od još jednog takmičenja.
Detalj sa utakmice Manchester City - Sporting
Detalj sa utakmice Manchester City - Sporting
Manchester City - Sporting

Nakon što su prošlog vikenda lidersku poziciju u engleskom Premiershipu prepustili gradskom rivalu Unitedu, nogometaši Manchester Cityja večeras su priredili svojim navijačima još jedno veliko razočarenje. Eliminisani su iz takmičenja koje po rejtnigu drugo na Starom kontinentu- Evropske lige.

U utakmicu sa Sportingom Građani su ušli sa minusom od jednog pogotka iz prvog meča. Izabranici Roberta Mancinija krenuli su od samog početka ofanzivno ka golu tima iz Lisabona.

Treba istaći da bh. reprezentativac Edin Džeko nije utakmicu počeo u udarnoj postavi. Iako su Građani stvorili nekoliko prilika, to im nije donijelo ništa konkretno. Gosti dolaze u vodstvo u 33. minuti. Efektan pogodak iz slobodnog udarca postigao je Fernandez. Gol ide i na dušu čuvara mreže Cityja – Harta.

Sedam minuta kasnije bilo je 0:2. Sjajan kontranapad u pogodak je pretvorio R.v. Wolfswinkel. U tim trenucima Sporting je ukupno imao tri gola prednosti. Građani su u nastavku krenuli snažno. U 55. minuti Džeko je zamijenio Pizarra. Igrao se 60. minut kada domaći postižu pogodak. Mrežu portugalskog tima pogodio je Aguero. U 75.minuti bilo je 2:2. U kaznenom prostoru Sportinga oboren je Aguero, sudija je pokazao na jedanaest metara, a siguran realizator bio je Balotelli.

U 82.minuti sjajni Aguero je domaće doveo u vodstvo od 3:2 nakon kornera. U tim trenucima nogometaši Manchester Cityja bili su nadomak velikog preokreta, ali do kraja nisu uspjeli postići još jedan gol koji bi im omogućio prolazak dalje.Najbolju priliku propustio je golman domaćih Hart u posljednjim sekundama meča.

Detalj sa utakmice Besiktas - Atletico Madrid (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Besiktas - Atletico Madrid (Foto: AFP)
Besiktas - Atl. Madrid

U prvoj utakmici u Madridu, Atletico je savladao Besiktas rezultatom 3-1. Mladi napadač Madriđana Adrian doveo je svoj tim u vodstvo u 26. minuti. Asistent kod gola bio je Arda Turan.

Drugi napadač u timu Atletica Falcao postavio je konačan rezutlat od 0-2 u 83. minuti. Salvio je u 93. minuti postigao gol za ukupnih 0-3 za goste iz Madrida koji idu dalje.

Detalj sa utakmice Olypiacos - Metalis (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Olypiacos - Metalis (Foto: AFP)
Olympiakos - Metalist Kharkiv

Ekipa iz Grčke je u prvoj utakmici ubilježila vrlo vrijednu pobjedu (0-1) u Ukrajini protiv Metalista. Zbog toga su večeras igrači Olympiakosa mogli igrati malo opuštenije. Tako je Ivan Marcano golom u 14. minuti doveo svoj tim u vodstvo o 1-0 na Karaiskakis Stadionu. Jose Holebas bio je asistent kod pogodka. Cristian Villagra je poravnao rezultat na 1-1 u 81. minuti.

Pet minuta kasnije, Metalist je osigurao prolaz u četvrtfinale Evropske lige. Gol za prolazak u četvrfinale Evropske lige za Metalis postigao je Cleiton Xavier u 86. minuti.

Detalj sa utakmice Schalke - Twente
Detalj sa utakmice Schalke - Twente
Schalke - Twente

Schalke je u Holandiji u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige izgubio rezultatom 1-0. Zbog toga su Njemci u večerašnjoj utakmici od početka utakmice krenuli u ofanzivu gola Twentea. Međutim, gosti su bili ti koji su prvi zabili gol. U 14. minuti Willem Janssen je doveo svoj tim u vodstvo.

Nakon ovog, Schalke je preuzeo kontrolu u utakmici. Preko Nutelaara, Schalke je izjednačio u 29. minuti. Isti igrač je iz penala u 57. minuti doveo svoj tim u vodstvo od 2-1.

Već u 71. minuti, Njemci su imali rezultat koji ih vodi u četvrtfinale Evropske lige. Svoj hat-tick u večerašnjoj utakmici Holanđanin Jan Klaas Huntelar upisao je u 81. minuti. Schalke ide dalje.

Rezultati osmine finala Evropske lige:

Besiktas - Atl. Madrid 0 - 3 Manchester City - Sporting 3 - 2 Olympiakos - Metalist Kharkiv 1 - 2 Schalke - Twente 4 - 1

Ranije:

Athletic Bilbao - Manchester United 2:1 (prvi meč 3:2) Hannover - Standard Liege 4:0 (2:2) PSV Eindhoven - Valencia 1:1 (2:4) Udinese - AZ Alkmaar 2:1 (0:2)