Nogomet
15

Mamić nakon izlaska na slobodu: U zatvoru je hrana iz 16. stoljeća

FENA
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Nakon mjesec dana boravka u istražnom zatvoru u Remetincu izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić je na slobodi i kazao je kako ne smije komentirati sumnje tužiteljstva, koje ga tereti za izvlačenje miliona iz kluba kojemu je na čelu, jer bi ponovno bio priveden.

“Vi znate da morate potpisati da nećete govoriti ništa, da nećete ometati istragu i ja bilo koju izjavu kad bih vam rekao završio bih u zatvoru”, kazao je Mamić.

Siguran da će se, nakon optužnice, odbraniti na sudu.

“Ja bih pričao satima, imam toliku potrebu da vam otvorim dušu da kažem što se sve dešava, jer ja do sada nisam imao nikava prava, nisam ispitivan, niti sam imao mogućnost bilo što pravno, niti ja niti moji advokati, u bilo čemu sudjelovati”, dodao je Mamić. Rekao je da će tek nakon optužnice na sudu moći govoriti i braniti se. “Siguran sam da ću to učiniti uspješno sa svojim advokatskim timom”, istaknuo je Mamić.

Nije želio govoriti niti o mjerama opreza koje mu na slobodi brane kontakt sa svjedocima među kojima je i njegov brat, Dinamov trener, Zoran Mamić.

“To je posao za mog advokata. Ja mogu kao građanin reći da sam čuo da je u nekim drugim slučajevima to ukinuo ili Vrhovni sud ili Ustavni sud. Nadam se da je moj advokat, najbolji advokat na svijetu, već poduzeo neke radnje po tome, ali ja ću naći načina da kroz ljubav, volonterski pomognem tamo gdje treba”, rekao je izvršni predsjednik Dinama.

Mamića je ispred zatvora oko 16:30 sati dočekao advokat Jadranka Sloković, prijatelji i tridesetak poklonika, među kojima su i zaposlenici Dinama. Skandirali su “Zdravko, Zdravko”, uz refren srpskog folk napjeva “Ne može nam nitko ništa” kojega je Mamić često pjevao u javnosti. Prostor ispred zatvora gdje je bilo i mnoštvo novinarskih ekipa čuvala je interventna policija.

Zahvala zatvorskim "cimerima" i čuvarima

Prve riječi na slobodi Mamić je posvetio svojim zatvorskim "cimerima" koji su mu, kako je rekao, učinili ovaj boravak puno lakšim.

“Imao sam stvarno jednu spektakularnu sobu. Neposredno prije nego što sam izašao van plakao sam s njima ko' kišna godina. Dobio sam nove prijatelje. Drugo, htio bih se zahvaliti osoblju zatvora stvarno su to veliki profesionalci, neću ih previše ni hvaliti jer mogao bih im napraviti zlo. Nisu mi ništa pogodovali, ali su mi sigurno u duhu zakona i propisa učinili život lakšim u zatvoru.

Što se tiče hrane i smještaja ona je iz 16. stoljeća. Volio bih kada bi država našla načina i mogućnosti da ti ljudi tamo koji provode u istražnom zatvoru imaju puno bolje i humanije uvjete. Evo ja nisam netko ko je izbirljiv na hranu, ali nisam pojeo ni jedan obrok. Iskoristio sam ovo, mislim da sam skinuo jedno šest, sedam, osam kila”, poručio je Mamić.

Za odbranu sa slobode Mamić je na sudski račun položio nešto više od 6,3 miliona kuna u gotovini, dok je u zemljišnim knjigama upisano založno pravo na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 miliona kuna.

Prije puštanja iz zatvora Mamić je u 14 sati doveden na zagrebački Kantonalni sud gdje je sutkinji istrage obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza. Na sudu je poslijepodne održano i ročište na kojem je za dva mjeseca produžen istražni zatvor osumnjičenom poduzetniku Igoru Kroti koji jedini nije ponudio kaucije za odbranu sa slobode.

U četvrtak je iz Remetinca izašao Mamićev sin Mario, nakon što je uplatio pet miliona kuna kaucije. Poduzetniku Sandru Stipančiću također je omogućena odbrana sa slobode uz kauciju od 4 miliona kuna u nekretnini. Peti osumnjičenik za izvlačenje novca iz Dinama, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, od početka istrage se brani sa slobode.

Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 miliona kuna

Nova Uskokova istraga protiv Mamića, kojega se već ranije teretilo za više od sto miliona kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prevara pri Ministarstvu finansija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore firmi od 2004. izvučeno preko deset miliona eura i pola miliona funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do sprila ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktuelnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i firmi iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu Uskokove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 miliona kuna, a proračun za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.