Nogomet
0

Mamić: Dinamo nije lagao UEFA-i, podlo je to pisati

FENA
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić je na današnjoj konferenciji za novinare demantovao hrvatske medije koji su ga optužili da je "izmislio" kaznu UEFA-e na koju je klub iz Maksimira već uputio žalbu.

"Podlo je kada kažete i napišete da Mamić i Dinamo lažu. To je gnusno jer se kao i uvijek dosada Dinamo služio istinom. Dinamo je 24. jula dobio odluku o kazni o kojoj smo se mi već očitovali UEFA-i i angažovali jednog od najuglednijeg odvjetnika u Evropi Gian Paola Montenerija", kazao je Mamić i podsjetio da je Dinamo odluku o kazni dobio nakon isteka radnog vremena te da je UEFA skratila rok za žalbu.

Čelni čovjek Dinama rekao je da je delegat utakmice drugog pretkola Lige prvaka između Dinama i Folea ocijenio organizaciju susreta zadovoljavajućom ocjenom. U privitku izvještaja delegata spominje se i FARE (Nogomet protiv rasizma u Evropi), a jedina dva partnera te organizacije u Hrvatskoj su Udruge svjetske asocijacije Roma i Udruga UMKI iz Rijeke.

"U Zagrebu nema nacionalizma i šovinizma, to je laž. Sjećate li se slučaja 'Bokšić"? Kako smo se onda branili, ovo je potpuno isti scenarij. Na našim stadionima nema rasizma. FARE neka radi svoj posao, Udruga Roma, radite svoj posao, ne koristite HNS i Dinamo", kazao je Mamić.

Na konferenciji za novinare je bio i predsjednik Udruge svjetske asocijacije Roma Tofko Dedić koji je biranim riječima govorio o Zdravku Mamiću i njegovom odnosu prema nacionalnim manjina, posebno prema Romima.

"Nema potrebe da Dinamo plaća kaznu zbog neke djece koja ne znaju što su Cigani prošli u životu. Oni rade cirkus jer su to neobrazovana djeca. Dinamo je naša svetinja i ovdje nema šovinizma. Meni ne smeta kad mi skandiraju 'Cigane' jer to znači da postojim u ovoj državi, a Mamić je najveći prijatelj manjina u Hrvatskoj", kazao je Tofko Dedić.

Konferenciji, koja je trajala samo pola sata, prisustvovao je i otac Tofka Dedića koji je govorio o križnom putu Cigana u Drugom svjetskom ratu i naglasio da su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Zdravko Mamić ljudi koji uvijek izlaze Romima u susret.

Mamić je najavio da će sutra u sjedištu UEFA-e u Nyonu izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) u kojem će biti predsjednik Davor Šuker i izvršni predsjednik Damir Vrbanović te izaslanstvo Dinama u kojem će pored njega biti i sportski direktor Zoran Mamić i direktorica za međunarodne odnose Amra Peternel, a primit će ih glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino.