Nogomet
0

Malouda poziva Francuze da što prije zaborave neuspjehe

Sarajevo-x.com
Florent Malouda
Florent Malouda
Florent Malouda je upozorio kolege reprezentativce da moraju što prije zaboraviti poraz od Bjelorusije na otvaranju kvalifikacija za Euro 2012.

Izabranici francuskog selektora Laurenta Blanca su u subotu u Parizu izgubili rezultatom 1:0 od Bjelorusije koja se nalazi na 78. mjestu FIFA-ine liste. Francuzi sada dolaze na megdan našoj reprezentaciji.

Sličan scenario se ponavlja Francuskoj nakon što su u kvalifikacijama za proteklo svjetsko prvenstvo izgubili od Austrije rezultatom 3:1 u prvoj utakmici, te da je to odraz forme njegove reprezentacije, priznao je Malouda.

"FIFA-ina lista poretka reprezentacija govori sve. Nalazimo se na 21. mjestu i mogli bismo pasti niže. U lošoj smo formi i odigrali smo dosta razočaravajućih utakmica. Moramo saznati u čemu griješimo, moramo zamrziti poraz. Na taj način ćemo napredovati, korak po korak", riječi su igrača Chelsea i standardnog francuskog reprezentativca.

Legendarni francuski igrač i trenutni predsjednik UEFA-e, Michel Platini, kaže da je njegova reprezentacija sastavljena od grupe izvanrednih igrača. Malouda se ne obazire mnogo na takve pohvale te kaže kako se mogu smatrati dobrom generacijom samo ako osvoje poneki trofej.

Francuzi su pokušavali odvratiti pozornost javnosti od sramotnog ispadanja sa svjetskog prvenstva u Africi protestujući zbog izbacivanja Nicolasa Anelke iz nacionalnog tima. Anelka se, kako je već poznato, sukobio sa bivšim selektorom Raymondom Domenechom.

Stade de France je u subotu bio ispunjen do posljednjeg mjesta, ali se optimizam prije meča pretvorio u buru nezadovoljstva kompletne nacije jer je njihova reprezentacija poražena od Bjelorusije.

Francuska je izgubila četiri utakmice zaredom. To se zadnji put dogodilo 1937. godine. Malouda vjeruje da je jedini način prekida crne serije odbacivanje negativne energije koja je nastala zbog nekoliko teških poraza.

Zadatak Laurenta Blanca je zaista težak zbog činjenice da su ključni igrači suspendovani zbog neodgovornog ponašanja tokom SP-a, uključujući Patricea Evru, Jeremyja Toualalana, Francka Bilala Riberyja i Nicolasa Anelku.

Joann Gourcuff također neće biti na raspolaganju selektoru Blancu jer je dobio crveni karton u Južnoj Africi, dok su napadači Loic Remy, Louis Saha i Guillaume Hoarau zadobili povrede protiv Bjelorusije i priključili se ostalim povrijeđenim igračima, među kojima je i Arsenalov Samir Nasri.

Za utakmicu sa našom reprezentacijom, francuski selektor Laurent Blanc je pozvao u reprezentaciju Lyonovog napadača Jimmyja Brianda i Realovog Karima Benzemu.

"Bosanskohercegovački tim je jedan od najboljih u grupi, a otežavajuća okolnost nam je što igramo u gostima", rekao je Blanc.

Na pitanje kada se može očekivati oporavak francuskog tima i dobri rezultati, Blanc je rekao da su potrebni mjeseci, a moguće je da nikad ne dosegnu zadovoljavajući nivo.

Nadamo se da će Francuzi sutra na Koševu biti u istoj "formi" kao i protiv Bjelorusije te da će naša reprezentacija ostvariti pobjedu i osvojiti važna tri boda koja su prijeko potrebna na putu ka Euru 2012. godine.