Nogomet
0

Malkočević: Unaprijediti igru reprezentacije za elitnu grupu kvalifikacija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kadetska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Čitluku gdje će započeti pripreme za elitnu rundu kvalifikacija za evropsko prvenstvo koje se u maju održava na Malti.

BiH je u prvom krugu kvalifikacija za EP u grupi s Portugalom, Hrvatskom i Crnom Gorom zauzela drugo mjesto iza Portugalaca i plasirala se na turnir elitne runde gdje će igrati protiv Belgije, Rumunije i Škotske. Na evropsko prvenstvo plasirat će se prvoplasirana reprezentacija.

Po riječima selektora reprezentacije BiH Sakiba Malkočevića, favorit grupe je Belgija, ali da su i Rumuni u dosadašnjem toku kvalifikacija pokazali da se radi o ozbiljnoj reprezentaciji. No, siguran je da će njegovi igrači učiniti sve da prirede iznenađenje.

"Svjesni smo da smo napravili dobar rezultat u prvom krugu kvalifikacija, ali isto tako znamo da su naredni protivnici kvalitetni i da je grupa teška. Nama odgovara što nas smatraju autsajderom grupe, mislim da tu možemo tražiti svoju šansu. Nosili smo se s favorizovanom Hrvatskom i nadam se da možemo i s narednim protivnicima. Malo je vremena za pripreme ali ne želimo tražiti opravdanja nego unaprijediti našu igru", izjavio je Malkočević za Agenciju FENA.

U Čitluk su došli svi igrači koje je Malkočević pozvao. Na njegovom spisku su: Emir Ćutahija (Željezničar), Azir Muminović (Sloboda), Adnan Osmanović (Sarajevo), Darko Todorović (Sloboda), Ismail Duraković (Željezničar), Ante Grbešić (Široki Brijeg), Harun Velić (Stuttgart, Njemačka), Vedad Gljiva (Sarajevo), Sanjin Lelić (Ingolstadt 04, Njemačka), Amer Gojak (Željezničar), Vladimir Kremenović (Vojvodina, Srbija), Luka Dursun (Sarajevo), Elvedin Herić (Sarajevo), Amir Hadžiahmetović (Željezničar), Zinedin Mustedanagić (Sparta Prag, Češka Republika), Arman Čorović (Bochum, Njemačka), Kemal Osmanković (Željezničar), Advan Kadušić (Sarajevo), Dario Šarić (Carpi, Italija), Miloš Aćimović (Leotar), Alan Delić (Karlsruher, Njemačka), Adi Nalić (Mjallby AIF, Švedska), Alen Hodžić-Šarić (Hajduk Split, Hrvatska), Branko Trninić (Borac), Kemal Salihagić (Sarajevo), David Tešanović (Slavija).

Nakon priprema u Čitluku reprezentacija BiH će se još jednom okupiti nekoliko dana prije početka elitnih kvalifikacija, kako bi obavila završne pripreme.

Prvi meč kvalifikacija BiH igra 24. marta protiv Škotske, Dva dana kasnije sastaje se s Rumunijom, a u posljednjem kolu 29. marta s Belgijom.