Nogomet
18

Malkočević: Pokazali smo da možemo igrati protiv najjačih

FENA
Sakib Malkočević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sakib Malkočević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nismo ekipa koja u ovom trenutku može nekome da prijeti ali smo u elitnom krugu kvalifikacija pokazali da možemo igrati protiv najjačih reprezentacija kazao je selektor kadetske nogometne reprezentacije BiH Sakib Malkočević novinarima na sarajevskom aerodromu uoči odlaska u Azerbejdžan.

Mladi bh. nogometaši u Bakuu će nastupiti na evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina i to će biti prvi nastup jedne omladinske nogometne selekcije BiH na Euru. Protivnici u grupi su selekcije Njemačke, Austrije i Ukrajine.

Malkočević smatra da je grupa izuzetno teška, ali vjeruje da njegovi izabranici mogu napraviti iznenađenje.

"O Nijemcima ne treba puno ni pričati, jedna od najboljih reprezentacija u Evropi. Ukrajina nas je već jednom pobijedila i možda je ovo prilika da im se revanširamo, a Austrija je već nekoliko godina na evropskim prvenstvima. Naš cilj je prije svega da damo svoj maksimum, odigramo tri kvalitetne utakmice kao što je bio slučaj protiv Italije i Rusije i tada možemo očekivati povoljan rezultat", izjavio je selektor bh. tima.

U prvoj utakmici na EP-u kadeti BiH igraju protiv Austrije, koja je vjerovatno i najlakši protivnik u grupi.

"Važno je da dobro počnemo EP, a pobjeda protiv Austrije bi nam dala krila i ovim mladim igračima povećala samopouzdanje za nastavak takmičenja", smatra Malkočević.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo, letom preko Istanbula, krenulo je 18 mladih "Zmajeva". Umjesto povrijeđenog Filipa Božića Malkočević je pozvao Nikolu Vuletića, igrača splitskog Hajduka.

"Nažalost, jučer se povrijedio Božić, igrač OFK Beograd koji je bio novo ime u ekipi. No, odmah smo reagirali i pozvali Nikolu Vuletića, igrača koji je igrao u kvalifikacijama", naglasio je Sakib Malkočević.

Tako će BiH u Bakuu predstavljati: Filip Vasilj (Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Filip Dujmović (Zrinjski), Saša Perić (Crvena Zvezda, Srbija), Nikola Vuletić (Hajduk, Hrvatska), Amar Beširević (Željezničar), Predrag Vladić (Partizan, Srbija), Milan Mirić (Partizan, Srbija), Amir Velić (Željezničar), Rijad Sadiku (Sarajevo), Jasmin Čeliković (Rijeka, Hrvatska), Stefan Kovač (Crvena Zvezda, Srbija), Anel Šabanadžović (Željezničar), Demirel Veladžić (Sarajevo), Ševkija Resić (Sarajevo), Edis Smajić (Sloboda), Tomas Dadić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Benjamin Hadžić (Bayern, Njemačka), Nedim Hadžić (Sarajevo).

"Koliki je domet ove ekipe ne možemo još da procijenimo. Imao sam prilike da gledam naše protivnike. Radi se o vrhunskim ekipama, ali ako i mi budemo na nivou onda nema razloga da ne napravimo dobar rezultat", zaključio je selektor kadetske nogometne reprezentacije BiH.

Prvi meč kadeti BiH igraju 5. maja protiv Austrije. U drugom kolu 8. maja sastaju se s Njemačkom, a grupnu fazu završavaju 11. maja susretom protiv Ukrajine.

Dvije prvoplasirane ekipe izborit će nastup u četvrtfinalu.

"U Bakuu ćemo dati sve od sebe da se prikažemo u što boljem svjetlu. Sve tri utakmice su teške, a prva je možda i najvažnija. Ako prvu utakmicu dobijemo mislim da će sve biti kako treba. Austrija ima jaku i organizovanu reprezentaciju, ali ćemo dati sve od sebe da im se suprotstavimo. Njemačka je velesila i mislim da nema boljih od njih. S Ukrajinom smo igrali, strašna ekipa, ali pokušat ćemo napraviti dobar rezultat", kazao je mladi bh. reprezentativac Stefan Kovač.

Optimist je i Ševkija Resić.

"Mnogo će zavisiti od prve utakmice. Ako pobijedimo mnogo će nam biti lakše. Atmosfera je dobra, idemo da napravimo što bolji rezultat. Gledali smo Austrijance, vidjeli smo neke njihove mane i pokušat ćemo ih iskoristiti i uzeti tri boda", naglasio je Resić.

Evropsko prvenstvu u Azerbejdžanu igra se od 5. do 21. maja.