Kvalifikacije za LP
0

Malaga prvi put u grupnoj fazi, Anderlecht preokrenuo

Totalsport
Slavlje igrača Malage (Foto: AFP)
Slavlje igrača Malage (Foto: AFP)
Nogometaši Malage postali su čak 13. španska ekipa koja će ove sezone zaigrati u evropskom takmičenju (Liga prvaka i Evropska liga), nakon što su odbranili prednost iz prve utakmice protiv grčkog Panathinaikosa.

Malaga je u prvoj utakmici slavila pred svojim navijačima rezultatom 2-0, a istu je prednost vrlo lako odbranila u Ateni na stadionu Spiros Louis. Španci su toliko zatvorili i umrtvili utakmicu da gledatelji nisu vidjeli nijedan udarac prema golu sve do 68. minute utakmice!

Nakon toga napadi su počeli sjevati i s jedne i s druge strane, ali promjene rezultata nije bilo. Malaga se na kraju odbranila i plasirala u takmičenje Lige prvaka prvi put u klupskoj historiji.

Belgijski prvak Anderlecht uspio je okrenuti zaostatak iz prve utakmice protiv kiparskog prvaka AEL Limassola. Nakon 2-1 pobjede u prvoj utakmici, Kiprani su na kraju ipak popustili i u samoj završnici ispustili historijsku priliku.

Anderlecht je propustio niz odličnih prilika prije negoli je Mbokani u 81. minuti utakmice zabio za 1-0, s čime je belgijski prvak stigao u prednost što se ukupnog rezultata tiče. Nakon primljenog pogotka Kiprani su se otvorili, a nogometaši Anderlechta dobili puno slobodnog prostora, kojeg je iskoristio Jakovenko u pretposljednjoj minuti susreta.

Recimo i da je Bjeloruski BATE Borisov uspio sačuvati 2-0 prednost iz prve utakmice protiv izraelskog Hapoel Kiryat Shmona. Poveli su domaćini s 1-0 u 67. minuti susreta, ali do drugog pogotka nisu mogli. Otvoreni gard Izraelaca iskoristio je Pavlov u četvrtoj minuti sudijske nadoknade kada je pogotkom potvrdio prolazak svoje ekipe u grupu Lige prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije, uzvrati:

Panathinaikos - Malaga 0-0, ukupno 0-2 Hapoel KS - BATE 1-1 (Lencse 67 / Pavlov 90+4), ukupno 1-3 Anderlecht - AEL Limassol 2-0 (Mbokani 81, Jakovenko 89), ukupno 3-2 Udinese - Braga (kasnije)