Intervju Bilda s Džekom
0

"Majčina intuicija mi je spasila život u ratu"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Napadača novog njemačkog nogometnog prvaka Wolfsburga, reprezentativca Bosne i Hercegovine Edina Džeku, posjetili su reporteri Bilda u rodnom Sarajevu.

Nakon sezone za pamćenje (26 pogodaka, drugi strijelac prvenstva) u kojoj se okitio naslovom prvaka Edin Džeko stekao je zvjezdani status u Njemačkoj. Potaknuti time, novinari njemačkog Bilda zaputili su se u Sarajevo kako bi napravili reportažu o zvijezdi Wolfsburga.

"Kada je Edinu bilo pet godina započeo je rat u Bosni i do svoje desete godine on zapravo nije imao život. Kuća nam je bila uništena, auto također. Izgubili smo mnogo rodbine", ispričali su reporterima otac Mithat i majka Belma.

Iako je dosta vremena prošlo od tada Edin se itekako sjeća teškog razdoblja:

"Sjećam se da sam puno plakao kao dijete jer je svakog trenutka postojala mogućnost da te netko ustrijeli. Majka mi je spasila život kada mi jednom nije dopustila da igram nogomet s prijateljima na livadi. Nekoliko minuta kasnije granata je pala na tu livadu i mnogi moji prijatelji su poginuli", ispričao je Džeko.

"Imala sam čudan osjećaj u stomaku koji je spasio mog sina", nadovezala se mama.

Ipak sportski uspjesi navukli su Edinu osmjeh na lice:

"Vidjet ćete da je kod nas život sada lijep. Dajemo si oduška i slavimo čak i ako nemamo nekog razloga za slavlje. Hajmo na pivo!", pozvao je Džeko reportere.

Edinova popularnost u Bosni je ogromna: prilikom posjeta restoranu skupilo se 30-ak djece koja su htjela razgovarati s njim ili se fotografirati. Džeko je svakome dao autogram, što na ceduljice, što na knjige ili pak na podlaktice, a nakon što je vidio da je jedan dječak briznuo u plač zbog toga što je bio na kraju reda, Edin ga je posjeo u krilo i obrisao mu suze.

Bez obzira na popriličnu svotu novca koju posjeduje Edin se njime ne razbacuje, još uvijek se sjećajući svojih početaka u sarajevskom Željezničaru, gdje je dobivao oko 300 eura:

"Imam još dvije kuće i tri stana i sve iznajmljujem. U garaži je crni Audi A3, ne treba mi Porsche ili Ferrari da bi se ugodno osjećao. Vlastita kuća mi još nije završena, još radimo na zimskom vrtu."

Interes za Džeku pokazali su Manchester United i Milan, ali Wolfsburg ga pod svaku cijenu želi zadržati. Ugovor mu vrijedi do 2011. i nigdje mu se ne žuri:

"Kada menadžer u tvrtki ostvari neki dobar posao, dobije bonus. Što mislite, da li sam ja dobro obavio posao u Wolfsburgu?"

Drugim riječima, čini se da će uprava Wolfsburga morati duboko posegnuti u džep ne bi li ga zadržali u svojim redovima.