Nogomet
2

Mađarska u finišu meča pogodila za remi i pokvarila slavlje Islanda

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 2. kolu grupe F Evropskog prvenstva u Francuskoj Island je na stadionu Velodrome u Marseilleu remizirao sa Mađarskom (1:1).

Ovo je drugi remi Islanda na Euru i ponovo je okončan rezultatom 1:1. Islanđani su u 1. kolu remizirali sa Portugalom, dok je Mađarska rezultatom 2:0 savladala Austriju (2:0).

Ovaj bod mnogo više znači Mađarskoj pošto je do njega stigla u finišu meča i time pokvarila veliko slavlje Islandu koji je bio na pragu da upiše prvu pobjedu na nekom velikom takmičenju, jer ova zemlja je debitant na Euru, a nikada nije nastupila na svjetskim prvenstvima.

Island je meč otvorio sjajnom šansom Bodvarsson koji je šutirao glavom preko gola u 10. minuti. Odličnu šansu imao je i Gudmonsson u 31. minuti, ali brani Kiraly. Ipak, Kiraly je kasnije u 38. minuti skrivio penal koji je realizirao Sigurdsson u 39. minuti i donio veliko slavlje svojim navijačima pogodivši za 1:0.

U drugom dijelu Island je branio svoj gol i uspijevao odoljeti napadima Mađarske. Kada se činilo da će Island upisati historijsku pobjedu, Saevarsson je u 89. minuti postigao autogol za konačnih 1:1.

U 94. minuti Islandu je dosuđen slobodan udarac sa oko 17 metara. Šutirao je Sigurdsson i pogodio živi zid, a nakon što se lopta odbila šut je uputio i rezervista Eidur Gudjohnsen, ali njegov udarac odlazi tik pored lijeve stative mađarskog gola.

Island: Hannes Halldorsson; Birkir Saevarsson, Ragnar Sigurdsson, Kari Arnason, Ari Skulason; Johann Gudmundsson, Aron Gunnarsson (Emil Hallfredsson 67'), Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason; Jon Dadi Bodvarsson (Alfred Finnbogason 69'), Kolbeinn Sigthorsson (Eidur Gudjohnsen 84').

Mađarska: Gabor Kiraly; Adam Lang, Richard Guzmics, Roland Juhasz (Adam Szalai 85'), Tamas Kadar; Zoltan Gera; Balazs Dzsudzsak, Adam Nagy, Laszlo Kleinheisler, Zoltan Stieber ( Nemanja Nikolić 67'); Tamas Priskin (Daniel Bode 67').