Izraelski mediji
0

Maccabi protiv Borca ne bi trebao imati puno poteškoća

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Od kako je žrijebom Uefe izraelskom šampionu Maccabiju iz Haife dodijeljen banjalučki Borac u drugom pretkolu Lige prvaka, izraelski mediji detaljno upoznaju ovdašnju javnost sa banjalučkim timom.

Crveno-plavi su okarakterisani kao anoniman suparnik, sa kojim četa Elishe Levija, trenera "zelenih" iz Haife, ne bi trebalo da ima većih poteškoća.

Trener izaelskog kluba izjavio je da "nema lakih žrijebova, te da će Maccabi učiniti sve kako bi došao do sljedećeg kruga takmičenja." 

Iako se Borac opisuje  kao najnepovoljnije rješenje od četiri opcije, koliko ih je bilo u šeširu za izvlačenje suparnika Maccabiju, opšte mišljenje koje preovladava u izraelskoj sportskoj javnosti je da klub iz grada na Carmelu ne bi trebalo da ima previše poteškoća na putu ka sljedećem kolu, jednom od ukupno tri  na njegovoj trasi ka Ligi prvaka. 

Podsjeća se da je i u prošloj sezoni tadašnji izraelski prvak Hapoel iz Tel Aviva  dobio u ovom krugu takmičenja prvoplasiranog u prvenstvu BiH - ekipu Željezničara. 

Pišući o Borcu, napominje se da je nedavno osvojeno prvenstvo, te samim tim i učešće u kvalifikacijama za Ligu prvaka, najbolji plasman kluba u njegovoj novijoj istoriji, 

Takođe,  opisuje se bogata jugoslovenska istorija kluba, osnovanog 1926. godine, a naglašava se jedno osvajanje Kupa maršala Tita, te dosadašnjih osam učestvovanja u raznim evropskim takmičenjima.
Sa druge strane, ne propušta se navesti činjenica da je iz redova banjalučkog tima biran samo jedan reprezentativac, golman Asmir Avdukić. 

 Izraleski mediji pišu da,  osim domaćih igrača, sastav Borca obuhvata i fudbalere iz Srbije i jednog igrača iz Crne Gore. 

 Navodi sa da je Borac osvojio titulu uz prednost od sedam  poena ispred sarajevskih rivala, među kojima se naglašava Željezničar.

Mediji u  Izraelu prenose i izjavu  novoizabranog trenera Borca Zvezdana Cvetkovića da je potrebno uložiti napore u upoznavanje izraelskog šampiona, sa naglaskom na njegovih devet stranaca, te da je Borac žrijebom dobio najtežu varijantu od mogućih, odnosno da je Maccabi favorit. 

 Prenose se i riječi golmana Avdukića,  koji se slaže sa svojim trenerom, ali i dodaje da se crveno-plavi neće predati bez borbe i da je najvažnije ne izgubiti u prvoj utakmici sa velikom razlikom. 

 Kao zvijezda banjalučkog tima predstavljen je 26-godišnji napadač Stevo Nikolić, koji je dva  puta igrao za reprezentaciju BiH i postigao jedan gol, a ranije je igrao i u Rumuniji. Takođe se naglašavaju uloge napadača Nemanje Vidakovića iz Srbije, te veziste Branislava Mikića.
Prva utakmica igra se 12. ili 13. jula na stadionu Kiryat Eliezer u Haifi. 

Trofejni izraleski šampion dolazi iz Haife, jedne od dvije najveće i najvažnije izraleski luke. To je industrijski, univerzitetski  i klinički centar, te najveći  grad na izraelskom sjeveru, sa 265 hiljada stanovnika. 

Izraelska  fudbalska javnost bavi se već nekoliko dana, prije svega, sumnjama i istraživanjima neregularnosti i podmićivanja u domaćoj ligi.

 	Stručni štab i igrači Borca bit će pozvani i na koktel u njihovu čast u Modinu,  gradu partneru Banjoj Luci, koji priređuju tamošnji  gradonačelnik Haim Bibas i direktor Gradske uprave Joram Karmon, te u obilazak grada pobratima. 

  Vijest o gostovanju tima iz Banje Luke vidno je obradovala Modince, kao i vijest o pokušajim organizovanja namjenskog čarter leta iz Banje Luke za Izrael.