Nogomet
96

Lulić prošao bez kazne, Strootmanu dva, Cataldiju jedan meč suspenzije

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Disciplinska komisija Nogometnog saveza Italije (FIGC) na današnjem zasjedanju kaznila je aktere rimskog derbija Kevina Strootmana i Danila Cataldija, dok Senadu Luliću nije izrečena nikakva kazna.

Odluku o suspenziji donijeli su Gerardo Mastrandrea, Stefania Ginesio i Eugenio Tenneriello, te će Strootman pauzirati dvije, a Cataldi jednu utakmicu.

Kevin Strootman je izazvao incident u nedjelju kada je vodom polio Cataldija, koji je krenuo da se obračuna sa njim, a sudija Banti je isključio igrača Lazija koji nije bio u igri, dok je Strootman dobio samo žuti karton.

No, na današnjem zasjedanju Disciplinske komisije video-snimkom je utvrđeno da sudija Banti nije vidio šta je Strootman uradio Cataldiju, te je zbog izuzetno nesportskog ponašanja dobio dvije utakmice suspenzije, dok će Cataldi odraditi jedan meč suspenzije zbog "normalnog" crvenog kartona.

Senad Lulić je poslije rimskog derbija kojeg je njegov Lazio izgubio od Rome (2:0) izjavio da je štoper Rome Antonio Rüdiger "do prije dvije godine prodavao čarape i šalove u Stuttgartu".

Ta izjava je dočekana "na nož" od italijanskih novinara koji su tražili obrazloženje, a naš krilni igrač se branio kazavši da "i bijelci prodaju čarape", čime je još više pojačao rasističku konotaciju svojih riječi.

Italijanski mediji prenose kako je reprezentativcu BiH prijetila maksimalna kazna od deset utakmica zbog rasističkog ponašanja, no da je Disciplinska komisija odmah odbila razgovarati na tu temu, te da bi se Lulić mogao eventualno kazniti zbog nesportskog ponašanja.

No, čini se da je naš reprezentativac i definitivno prošao bez ikakve kazne.