Nogomet
0

Lukas Podolski izabran za najboljeg mladog igrača SP-a

FENA
Njemački nogometaš Lukas Podolski u petak je imenovan za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva na inauguralnoj svečanosti FIFA-e.

Dvadesetjednogodišnji napadač ostavio je svoj trag na turniru, postižući tri gola u njemačkom pohodu ka polufinalu, javio je Reuters.

Nakon neinspiratvinih nastupa u prve dvije utakmice domaćina turnira kada je propustio brojne dobre šanse, Podolski je došao u formu u pobjedi 3-0 nad Ekvadorom i potom je postigao dva gola u pobjedi 2-0 nad Švedskom. On je također pogodio iz penala u četvrtfinalnom izvođenju jedanaesteraca s Argentinom.

Smatran velikom nadom njemačkog nogometa, Podolskii ima snagu, igru i ubojiti udarac. Narednu sezonu on će se preseliti iz Kelna u minhenski Bayern, prvaka Njemačke.

Ova nagrada FIFA-e je zasnovana na glasovima navijača - primljeno je više od milion glasova - i izbora FIFA-ine tehničke studijske grupe.

Portugalac Cristiano Ronaldo, Ekvadorac Luis Valencia, Lionel Messi iz Argentine, Tranquilo Barnetta iz Švicarske i Španac Cesc Fabregas također su se našli u najužem izboru.