Nogomet
24

Lukaku potopio Hrvatsku na Maksimiru

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je od Belgije s 2-1 na Maksimiru u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.

Pobjedom je Belgija i matematički osigurala plasman na Mundijal, svoj prvi nakon 2002., dok je Hrvatska u opasnosti čak i za dodatne kvalifikacije uoči gostovanja kod Škotske za četiri dana.

Hrvatska je bolje otvorila utakmicu i bila je bolja ekipa u prvih desetak minuta, ali ju je presjekla velika pogreška Ivana Perišića iz 15. minute. Hrvatski veznjak je ničim izazvan izgubio loptu na svojoj polovini i krenula je munjevita kontra Belgijanaca. Steven Defour sjajno je loptom u prostor uposlio Lukakua, a igrač Chelseaja na posudbi u Evertonu je zaobišao Stipu Pletikosu i poslao loptu u praznu mrežu.

I drugi su gol Vatreni primili iz kontranapada, a strijelac je ponovo bio Lukaku. Snažni je napadač istrčao sjajan kontranapad i oslobodio se svog čuvara skoro od centra, te je izašao sam pred Pletikosu. Njegov je udarac hrvatski golman nakratko zaustavio, ali je lopta prošla iza njegovih leđa, a Lukaku se ušetao u mrežu.

U završnici susreta, tačnije u 83. minuti Hrvatska je zabila, pokazalo se počasan gol, a strijelac je bio Niko Kranjčar. Zicer Nikoli Kaliniću prethodno je odbranio Thibaut Courtois, ali je Kranjčar naletio i s 12-ak metara pospremio loptu u mrežu.

U završnici je Hrvatska mogla i do izjednačenja, ali mreže se više nisu tresle.

Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu:

Grupa A:

Hrvatska - Belgija 1-2 (Kranjčar 83 / Lukaku 15, 38) Wales - Makedonija (kasnije)

Redoslijed: 1. Belgija 25 (9), 2. Hrvatska 17 (9), 3. Srbija 11 (9), 4. Škotska 8 (9), 5. Makedonija 7 (8), 6. Wales 6 (8)