Nogomet
80

Lucescu: Rumunija je sa Razvanom uništila BiH, sad oni idu na SP

Klix.ba
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu
Rumun Mircea Lucescu, trener ukrajinskog Shakhtar Donetska, sjetio se pobjede njegove zemlje nad Bosnom i Hercegovinom u kvalifikacijama za Euro 2012.

Zmajevi su tada kvalifikacije završili na drugom mjestu sa 20 bodova. Prvoplasirana Francuska imala je samo bod više. Bh. reprezentacija je nakon toga otišla u baraž, gdje je prekinut san selektora Safeta Sušića, igrača i navijača, o učešću na nogometnoj smotri selekcija Starog kontinenta u Poljskoj i Ukrajini.

U tim kvalifikacijama reprezentacija BiH je izgubila dvije utakmice. Od Francuske na Koševu 2:0 i Rumunije u Bukureštu 3:0.

Tada je na klupi Rumunije sjedio njegov sin Razvan Lucescu, za kojeg vjeruje da je radio odličan posao i da je upravo njegov odlazak sa klupe nacionalnog tima glavni razlog pada forme Rumuna u posljednje dvije godine.

Upravo ove druge utakmice Lucescu se sjetio nakon što je BiH u utorak pobjedom nad Litvanijom osigurala prvo mjesto u grupi i direktan plasman na Mundijal u Brazilu.

"Pogledajte Bosnu, prije dvije godine smo ih uništili. Bila je jedna od najboljih utakmica posljednjih godina, ali ljudi jednostavno nisu imali strpljenja sa Razvanom, koji je pokušao sagraditi nešto. Sada se BiH kvalifikovala za Svjetko prvenstvo i mene uhvate emocije kad se sjetim te utakmice", kazao je Mircea Lucescu.

Rumuni su te kvalifikacije završili na trećem mjestu iza Zmajeva.