Povratak u Amsterdam
0

Louis van Gaal novi glavni direktor Ajaxa

Totalsport
Na zasjedanju Upravnog odbora nogometnog kluba Ajax u srijedu poslijepodne Louis van Gaal izabran je za novog glavnog direktora amsterdamskog kluba.

Slavni holandski trener svoj će posao započeti najkasnije 1. jula iduće godine, nakon što mu istekne ugovor s FC Bayernom, u kojem je kao trener dobio otkaz devetog aprila ove godine. Holanđani će ga pokušati dobiti na novo radno mjesto i ranije, već početkom iduće godine. Da bi im to uspjelo, Van Gaal prije toga mora razvrgnuti ugovor s bavarskim klubom.

U svakom slučaju, do njegova će dolaska vršitelj direktorske dužnosti biti Martin Sturkenboom, koji će po Van Gaalovu dolasku postati finansijski direktor.

Na mjesto sportskog direktora postavljen je pak Danny Blind, igračka legenda kluba koji je do početka ove sezone radio kao pomoćnik treneru Franku de Boeru. Ljetos ga je zamijenio Dennis Bergkamp.

Blind je pobijedio Marca van Bastena, kojeg je na mjesto sportskog direktora gurao Johan Cruyff, osobno član Upravnog odbora. Slavni Holanđanin nije sudjelovao na sastanku. Izvinio se ostavši u Barceloni.

Van Gaalu će ovo biti treća epizoda u amsterdamskom klubu. Kao trener je radio od 1991. do 1997. godine osvojivši Kup UEFA-e 1992. i Ligu prvaka 1995. godine. Nakratko se 2003. vratio na mjesto sportskog direktora.

Bayern je u sezoni 2009/10 doveo do naslova prvaka i finala Lige prvaka. Iduću je sezonu podbacio, pa ga je uprava minhenskog kluba smijenila.