Nogomet
400

Loša predstava Zmajeva: Argentina pobijedila BiH na "domaćem terenu" u St. Louisu

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Nogometne reprezentacije BiH i Argentine noćas su odigrale prijateljski susret na stadionu Busch u američkom gradu St. Louisu. Izabranici Alejandra Sabelle pobijedili su rezultatom 2:0.

Kao što je tokom dana i najavio, selektor Argentine je protiv BiH izveo defanzivnu formaciju sa pet odbrambenih igrača i jednim klasičnim defanzivnim veznim što je izazvalo buru negodovanja kod navijača Gaučosa. Međutim, ispostavit će se, ovom je taktikom Sabella u potpunosti zaustavio napadački tandem Ibišević - Džeko.

Utakmica na prepunom stadionu Busch počela je minutom šutnje za trojicu Krajišnika koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći vraćajući se iz Litvanije i posljednje utakmice kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Na tribinama su se mogli vidjeti transparenti sa imenima Ljutih Krajišnika Vildana Pehlića, Almira Kasumovića i Hasiba Mahmića.

U uvodnim minutama Argentinci su odmah stvorili pritisak na odbranu te stvorili odličnu šansu preko napadača Manchester Cityja Kuna Aguera čiji je šut Begović odlično odbranio. U desetoj minuti uzvratio je Vedad Ibišević, ali šutira pored gola. Odmah je zaprijetio i Misimović, ali Romero brani njegov šut.

Nakon njih dvojice, Džeko se našao u odličnoj šansi, ali je i on neprecizan. Tri dobre prilike za Zmajeve u samo dvije minute. Uzvratili su u 12. minuti Argentinci preko Palacija, ali je debitant Kolašinac odlično intervenisao i loptu poslao u korner. Nakon početnih minuta koje su obilježile šanse ispred oba gola, uslijedio je nešto mirniji period sredinom prvog dijela utakmice bez većih šansi za postizanje gola.

Pet minuta prije kraja provg poluvremena, Argentinci su poveli preko Aguera. Palacio je šutirao, Begović odbranio, ali se u blizini našao napadač Građana koji je bez većih problema poslao loptu u mrežu našeg gola.

Odmah na početku drugog dijela utakmice, Zmajevi su imali dobru šansu ali je Ibišević šutirao preko gola Romera. Uzvratili su Gaučosi preko Di Marije, ali Begović odlično brani. Palacio je ponovo ubacio u peterac našeg gola, ali je Kolašinac još jednom odlično intervenisao i izbacio loptu u korner.

Ibišević je pokušao sa velike udaljenosti, ali je odbrana Argentine na vrijeme intervenisala. Na drugoj strani, Begović je odbranio dalekometni šut Maxiju Rodriguezu. Upravo je ovaj igrač bio asistent za drugi gol Aguera u 66. minuti susreta. Maxi je odličnom loptom pronašao omalenog napadača koji drugi put večeras trese mrežu Asmira Begovića. Minutu kasnije, Medunjanin je odlično šutirao sa velike udaljenosti, ali je lopta otišla nedaleko od gola Gaučosa.

Nakon drugog gola, Sušić je izveo Ibiševića, Misimovića i Vršajevića, a uveo Kvržića, Hajrovića i Šunjića. No to Zmajevima nije ništa pomoglo. Mogli su Argentinci i do 3:0, ali je večeras odlični Begović izašao kao pobjednik u duelu sa Palaciom.

Nakon slobodnog udarca Zmajeva, Argentinci su izveli kontra napad, ali je Lamela bio neprecizan ispred gola BiH. Džeko večeras nije bio raspoložen te je prvi pravi šut prema golu Argentine imao tek u 80. minuti. Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata. Slaba predstava Zmajeva u St. Louisu.

Tekstualni prijenos uživo mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Prijateljska utakmica, stadion Busch u St. Louisu:

BiH - Argentina 0:2 (Aguero 40', 66')