Nogomet
0

Ljubimac Viola: Hvalospjevi o Nikoli Kaliniću

Klix.ba
Ugledni fudbalski portal koji se bavi statističkim podacima u najjačim ligama Evrope WhoScored.com u posljednjem tekstu piše o hrvatskom napadaču Nikoli Kaliniću koji je u dosadašnjem dijelu Serije A osvojio srca navijača Fiorentine.

Fiorentina je nakon sedam odigranih kola Serije A prva ekipa tabele sa 18 osvojenih bodova. Viole su ostvarile šest pobjeda među kojima su najupečatljivije one protiv Milana na domaćem terenu (2:0) i Intera u gostima (4:1). Pored trenera Paula Souse, jedan od glavnih junaka Fiorentine je i hrvatski napadač Nikola Kalinić.

"Pored Marija Mandžukića, Paula Dybale, Carlosa Bacce, Luiza Adriana i Edina Džeke na koje su Juventus, Milan i Roma potrošili više od 100 miliona eura, transfer Nikole Kalinića u Fiorentinu bio je neprimjetan. Sada svi pričaju o njemu", navodi se u tekstu gdje se spominje i to da je napravljen sladoled u čast Kalinića, a sladoled nosi naziv Violanic i spada među 20 najboljih na Gelato Festivalu u Firenci.

Kalinić je u Fiorentinu stigao iz Dnjipra za 5.5 miliona eura, a zamijenio je Marija Gomeza koji je bio ljubimac navijača ovog kluba i fudbaler od kojeg se očekivalo da će Viole odvesti u Ligu prvaka. Gomez nije ispunio očekivanja i otišao je u Bešiktaš, a klub su napustili i golman Neto, defanzivac Stefan Savić, veznjaci Alberto Aquilani i David Pizzaro, te posuđeni Mohamed Salah. Spominjao se dolazak talentiranog veznjaka iz Srbije Sergej Milinkovic-Savića koji je naposlijetku otišao u Lazio.

Navijači nisu bili zadovoljni obavljenim poslom i potpuno su se slagali sa Vincenzom Montellom, sada već bivšim trenerom kluba, koji je klupu napustio, jer je smatrao da čelnici pokazuju nedostatak ambicija.

Ipak, stvari sada izgledaju drugačije. Fiorentina je nakon sedam kola prva. Postigli su 14 pogodaka, a primili samo četiri. Prvi strijelac tima je Kalinić sa četiri gola, a tome je dodao i tri asistencije.

Najbolju utakmicu odigrao je protiv Intera u gostima kada je postigao hattrick i iznudio jedanaesterac. To je bio prvi hattrick nekog igrača Fiorentine na San Siro stadionu u posljednje 82 godine. Isto tako, ovo je prvi put od 1999. godine da Fiorentina zauzima prvo mjesto tabele.

"Kalinić je već sada postigao isti broj pogodaka koliko je Gomez postigao tokom cijele protekle sezone u Seriji A. Forma hrvatskog napadača navijače Blackburna tjera da se pitaju da li je to isti igrač koji je u 44 utakmice za engleski klub postigao tek sedam pogodaka tokom trogodišnjeg boravka na Ewood Parku", piše WhoScored.com.

"Mnogo se razvio u proteklih nekoliko godina. Sada je još veći profesionalac. I dok je bio dječak, moglo se vidjeti da je fenomen. Mislim da je rano otišao u Englesku", izjavio je Zvonimir Boban za Sky Italiju, dok Davor Šuker u svojoj izjavi za Gazzettu dello Sport Kalinića poredi sa Miroslavom Kloseom.

Od svih igrača sa preko 10 šuteva u dosadašnjem dijelu Serije A Kalinić ima najbolju preciznost (65.3%). Mnogo mu pomažu i saigrači koji su mu omogućili da svako 50.3 minute ima šut iz kaznenog prostora.

Pažnju je privukao i prelijepom asistencijom u meču protiv Atalante kada je Joan Verdu pogodio za konačnih 3:0, a sjajno je asistirao i Ivanu Rakitiću u pobjedi Hrvatske nad Bugarskom (3:0) u 9. kolu kvalifikacija za Euro.

U narednom kolu Fiorentina gostuje Napoliju koji je također napravio hit pobjedama nad Milanom u gostima (4:0), te Laziom (5:0) i Juventusom (2:1) kod kuće. Bit će to okršaj golgetera, Kalinića na jednoj, i Higuaina i Insignea na drugoj strani, te okršaj trenera koji postaju sve popularniji, Paola Souse i Mauricio Sarrija.