Nogomet
200

Ljepša strana nemilih scena sa Tušnja: Fukare skandiraju za Vedrana Puljića

Piše: O. T.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Odavno jedan meč u bh. fudbalu nije izazvao veću pažnju i netrepeljivosti kao okršaj Slobode i Sarajeva (2:1) u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH. Broje se kartoni, vagaju psovke, vodi se "vijećanje" ko je počeo sve, a onaj slobodan udarac Zajka Zebe ostaje "pod vodom" i sve ono što je bilo pozitivno ostaje po strani.

Nije sve bilo negativno, kao što skoro nikada i ne bude iako se neke loše stvari ne mogu prešutjeti kao što su vrijeđanja domaćih navijača sa zapadne tribine upućena treneru Sarajeva, te grozne psovke poginulom Vedranu Puljiću sa iste tribine. Također, negativno je bilo i upadanje gostujućih navijača na teren i nikakvog opravdanja za to nema. Zbog takvih pojedinaca ili manjih grupa, kojih jučer nažalost nije nedostajalo ni na jednoj strani, i tribine bivaju slabije posjećene.

Ne, nije samo do kvaliteta fudbala ili terena. Mnogo je do nekulture koja odbija one ljude koji bi da povedu dijete za ruku i sjednu na tribine ne brinući se da će dijete kući ponijeti primitivizam ili ranu.

Ali, uvijek ima i onaj dio koji pokaže da su također prisutni solidarnost i dostojanstvo. Navijači Slobode koji su se nalazili na sjevernoj, a ne oni pojedinci koji su obitavali na zapadnoj tribini, skandirali su za Vedrana Puljića i tako se barem u tim momentima poistovjetili sa Hordama zla. Također, grupa navijača Fukare pružale su veliku podršku Hordama zla nakon ubistva Vedrana Puljića. I to se ne smije zaboraviti.

Izgredi manjih grupa i pojedinaca ne smiju zavarati većinu da je mržnja na prvom mjestu. Nije, i ne smije biti.