Nogomet
0

Liverpool pao na St. Jamesu: Wijnaldum donio bodove Newcastleu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Autogolom Škrtela i golom Wijnalduma Newcastle je na svom St. James Parku rezultatom 2:0 slavio protiv Liverpoola i upisao tri vrlo važna boda u borbi za opstanak.

Jurgen Klopp je ponovo osjetio nepredvidivost Premiershipa. Odličnim igrama slavio je u gostima protiv Manchester Cityja (4:1) i Chelseaja (2:1), te izvukao remi na White Hart Laneu protiv Tottenhama (0:0), ali je u međuvremenu izgubio od Crystal Palacea na svom stadionu (2:1) i danas od Newcastlea koji se bori sa opstanak i kojem je ovo tek treća pobjeda u sezoni.

Prvo poluvrijeme nije donijelo puno šansi, a Newcastle je pružao vrlo dobru partiju protiv gostiju iz Liverpoola.

Benteke je nakon kornera bio u jako dobroj prilici za pogodak, ali je sa svega tri metra prebacio gol Elliota u 21. minuti. To je bila najbolja šansa u prvih 45 minuta.

Do kraja prvog poluvremena ozbiljnije udarce uputili su Mbemba za Newcastle u 42. minuti i Ibe na drugoj strani tri minute kasnije.

Ipak, nijedan tim nije uspio uputiti udarac u okvir gola što je tek četvrti put u ovoj sezoni da se to desi. Interesantno, čak tri puta je Liverpool bio sudionik takvog meča.

Ni u drugom poluvremenu nije bilo velikih prilika pred golovima sve do 68. minute kada je udarac Wijnalduma u svoj gol skrenuo Škrtel.

Slovačkom reprezentativcu ovo je sedmi autogol u Premiershipu i od njega je gori samo Richard Dunne koji ima 10 autogolova. Škrtel na neslavnoj listi dijeli drugo mjesto sa bivšim igračem Liverpoola Jamiem Carragherom.

Kloppu nisu pomogli ni Lallana, Sturridge i Origi koji su ušli sa klupe umjesto Bentekea, Ibea i Firmina. Vrijedi izdvojiti dva Lovrenova šuta glavom nisu bila dovoljna da se savlada Elliot.

Konačnih 2:0 postavio je Wijnaldum u 94. minuti koji je i kod prvog gola uradio najveći dio posla.

Redsi su trenutno sedmi na tabeli, a šansu da ih prestigne ima Crystal Palace koji sutra gostuje Evertonu. Newcastle je i dalje u zoni za ispadanje, ali ima isto bodova kao Bournemouth i Norwich koji su ispred na tabeli.

Rezultati 15. kola Premiershipa:

Stoke - Manchester City 2:0, Arsenal - Sunderland 3:1, Manchester United - West Ham 0:0, Southampton - Aston Villa 1:1, Swansea - Leicester 0:3, Watford - Norwich 2:0, WBA - Tottenham 1:1, Chelsea - Bournemouth 0:1, Newcastle - Liverpool 2:0.

Tabela: