Nogomet
0

Liverpool i Atletico u polufinalu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Liverpoola i Atletico Madrida izborili su polufinale Europa lige i tako ostvarili rezultat kojim bi mogli “pokriti” ovosezonske slabe učinke u domaćim prvenstvima.

Liverpool je na Anfieldu nadigrao Benficu 4-1 i tako nadoknadio zaostatak iz prve utakmice u Lisabonu od 2-1, dok je u španjolskom četvrtfinalnom okršaju Atletico Madrid s Valencijom remizirao na Vicente Calderonu 0-0 i tako izborio plasman dalje zbog dva postignuta gola u gostima (prva utakmica završila je 2-2).

Liverpool je protiv Benfice odigrao jednu od svojih boljih utakmica u sezoni i na kraju je slavio dvama golovima Fernanda Torresa, te jednim Dirka Kuyta i Lucasa Leive.

Otvarajući gol na utakmici zabio je Kuyt glavom nakon ubacivanja iz kornera Stevena Gerrarda. Zanimljivo je kako je prvotno linijski sudac poništio gol, ali je potom glavni sudac Björn Kuipers poništio njegovu odluku i na zadovoljstvo domaće publike pokazao na centar. Na drugi se gol nije moralo dugo čekati, a zabio ga je Lucas Leiva za vodstvo Liverpoola 2-0 u 34. minuti nakon sjajnog proigravanja Gerrarda u prostor. Brazilac je potom izbio sam pred golmana Benfice Josea Filipea da Silve Moreire i postigao svoj prvi ovosezonski gol u Europa ligi.

Liverpool je do vodstva 3-0 doveo Torres nakon sjajne kontre koju je potegnuo Yossi Benayoun, uposlio Kuyta na desnoj strani, a Torres je nakon lijepog ubacivanja u sredinu imao lagan posao i poslao loptu u praznu mrežu.

Nadu gostima donio je Argentinac Oscar Cardozo iz slobodnog udarca u 70. minuti, ali je Torres u 82. minuti svojim drugim golom na utakmici i četvrtim ove sezone u Europa ligi potvrdio pobjedu i prolaz Liverpoola u polufinale.

Zanimljivo je da je Benfici ovo bio prvi poraz u svim natjecanjima od 22. novembra prošle godine kada su u Portugalskom kupu izgubili kod kuće od Vitorije 1-0.

Atletico je na svom travnjaku od početka utakmice dobro kontrolirao rezultat i držao nulu koja ga je vodila u daljnji tok natjecanja, a “šišmiši” su najveću priliku za postizanje gola imali u 81. minuti kada je njihov najbolji igrač David Villa pogodio stativu iz stopostotne prilike.

Atletico je bio bolji veći dio dvoboja, ali je posebno opasna Valencia bila u posljednjim trenucima utakmice, međutim pokušaji Nikole Žigića i Davida Navarra nisu pronašli put do mreže.

Europa liga, četvrtfinale, uzvratne utakmice:

Atletico Madrid – Valencia 0-0, ukupni rezultat 2-2 Liverpool – Benfica 4-1 (Kuyt 28, Lucas 34, Torres 59, 82 / Cardozo 70), ukupni rezultat 5-3