Kladioničarska afera
0

Lista namještenih utakmica Lige prvaka i Evropske lige

ENI News
Foto: AP
Foto: AP
U sjedištu UEFA održan je sastanak sa predstavnicima devet nacionalnih saveza čiji su klubovi umješani u veliku kladioničarsku aferu .Na sastanku je bila prisutna i delegacija N/FS BiH predvođena, na pet godina osuđenim generalnim sekretarom Munibom Ušanovićem zajedno sa predstavnicima Austrije, Belgije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Švicarske i Turske .

Na UEFA web stranici objavljene su za sada ove utakmice Lige prvaka I UEFA lige: Stabæk IF - KF Tirana, Bnei Yehuda Tel Aviv FC - FC Dinaburg, FC Dinaburg - Bnei Yehuda Tel - Aviv FC, KS Vllaznia - SK Rapid Wien, SK Rapid Wien - KS Vllaznia, NK IB Ljubljana - FC Metalurh Donetsk, Fenerbahçe SK - Budapest Honvéd FC.

UEFA i predstavnici navedenih saveza sačinili su i zajedničku izjavu u kojoj stoji da se UEFA i nacionalni savezi suočavaju sa slučajem organiziranog kriminala koji premašuje istražne nadležnosti sportskog pravosuđa. Zahvalni su državnim tijelima na njihovoj odlučnoj akciji, koja je također u interesu sporta.

U izjavi također stoji da će UEFA i nacionalni savezi stupiti u kontakt s nadležnim tijelima u svakoj od zemalja kako bi dobili pristup relevantnim informacijama koje uključuju klubove i pojedince iz njihove nadležnosti.

"U ime devet prisutnih nogometnih saveza, UEFA će službeno od ureda javnog tužiteljstva Bochuma zahtijevati potpuni pristup cjelokupnom dosjeu slučaja. Prema izjavama nadležnih tijela, ovaj postupak može potrajati i nekoliko sedmica", saopšteno je danas u Nyonu. Dok ovaj dosje ne bude dostupan, sve što je objavljeno u medijima u vezi slučaja namještanja utakmica u Bochumu je čista spekulacija i nije zaključno. Nikakvi komentari u svezi pojedinaca ili klubova ne mogu se davati na osnovu ove špekulacije i u ovoj fazi postupaka.

UEFA i devet saveza pozivaju sve igrače ili službene osobe koji žele prijaviti incidente koji se mogu povezati s bilo kojom vrstom korupcije, prijevare ili namještanja utakmica da ih prijave nacionalnim nogometnim tijelima ili UEFA-i.

UEFA i nacionalni savezi neće se suzdržavati od poduzimanja najstrožih mjera iz okvira svoje nadležnosti i UEFA će u svim postupcima, gdje god to bude potrebno pružiti pomoć i kooridinirati ova pitanja.

UEFA i devet saveza su spremni odlučno iskorijeniti ove zlouporabe koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju Igri. Pri tome neće praviti nikakvu razliku u tome da li su ove zlouporabe potekle od igrača, službene osobe ili nekog drugog pojedinca.

Hrvatska : Pod istragom samo jedna utakmica

Samo jedna utakmica HNL-a nalazi se pod istragom UEFE i njemačkog tužilaštva u Bochumu, javio je za Index.hr potpredsjednik HNS-a Ivan Brleković, koji je sa Zorislavom Srebrićem danas boravio u Lyonu.

"Sastanak je bio organiziran na najvišem nivou. Otvorio ga je predsjedik Michel Platini, a osim njega govorili su i glavni tajnik UEFA-e te predsjednik Disciplinske komisije. Jasno da je povod sastanka bilo pokretanje predistražnih radnji nakon saznanja državnog tužiteljstva iz Bochuma.", izvijestio je Brleković o mitingu optuženih predstavnika devet zemalja, u kojima je kladioničarka mafija namjestila 200 utakmica i zaradila najmanje deset milona eura.

"Jednim dijelom možemo biti zadovoljni, jer nagađanja se nisu potvrdila. Ne radi se o nikakvih sedam utakmica, već samo o jednom paru prve HNL. U pitanju je svega jedna utakmica."

Neslužbeno, radi se o utakmici Zadra i Hajduka na Stanovima u aprilu 2009. godine.