Argentinac dobitnik Zlatne lopte
4

FOTO+VIDEO / Lionel Messi četvrti put zaredom najbolji nogometaš svijeta

Klix.ba
Messi prima Zlatnu loptu (Foto: AFP)
Messi prima Zlatnu loptu (Foto: AFP)
Lionel Messi je četvrtu godinu zaredom dobitnik Zlatne lopte. Sjajni argentinski reprezentativac i napadač Barcelone dobio je večeras na svečanosti u Zurichu prestižno priznanje za najboljeg nogometaša svijeta u 2012. godini.

Messi je tako potukao Portugalca Cristiana Ronalda i svog timskog saigrača Andresa Iniestu i postao prvi nogometaš na svijetu koji je uspio osvojiti četiri Zlatne lopte zaredom.

Argentinski as je prošlu godinu završio sa nevjerovatnim 91 golom u svim takmičenjima i trenutno vodi na listi strijelaca španske lige.

"Nevjerovatno je dobiti ovu nagradu. Dobio sam ovo priznanje četvrti put zaredom i mogu da zahvalim svojim drugarima i mom sjajnom protivniku Ronaldu. Ne smijem zaboraviti ni svoje kolege iz reprezentacije i trenere, također ni svoju suprugu i svog sina. Dugujem im puno", kazao je Messi koji je laskavo priznanje osvojio dobivši 41,6 posto glasova, Ronaldo je imao 23,6 posto, a Iniesta 10,9 posto.

Najbolja nogometašica svijeta je Amerikanka Abby Wambach, koja je pobijedila u konkurenciji sa svojom sunarodnjakinjom Alex Morgan i Brazilkom Martom. Wambach je kazala da nije očekivala nagradu te da je priznanje rezultat timskog rada.

"Nikada nisam postigla pogodak, a da nisam dobila loptu od svojih saigračica. Hvala svim navijačima koji mene i ostatak tima inspiriraju da pobjeđujemo što je više moguće", kazala je najbolja nogometašica svijeta.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke selektora španske reprezentacije Vicentea del Bosquea, koji je vodio Špance na putu ka tituli evropskog nogometnog prvaka prošle godine.

"Posvećujem ovo laskavo priznanje svima koji su bili oko mene sve ove godine i ljudima koji su meni najbliži. Ovo je za mene posebna čast, posebno zadovoljstvo. Želim zahvaliti svim trenerima s početka moje karijere zbog kojih sam ostao ono što jesam. Fascinacija, strast i želja za pobjedom su preduslovi da se bude dobar nogometaš i još bolji trener. Dajite sve od sebe da biste bili dobar protivnik i dobar čovjek, a možda jednog dana i dobar trener", kazao je Del Bosque.

Del Bosque je nagradu dobio u konkurenciji svojih kolega, bivšeg trenera Barcelone Pepa Guardiole i menadžera Real Madrida Josea Mourinha.

Šveđanka Pia Sundhags dobila je nagradu za najbolju trenericu u kategoriji ženskog nogometa.

Nagradu Ferenc Puskas za najljepši gol u 2012. godini je na iznenađenje prisutnih dobio nogometaš Fenerbahcea Miroslav Stoch. Njegov pogodak protiv Genclerbirligija ocijenjen je kao najljepši u jakoj konkurenciji. Drugo mjesto pripalo je Radamelu Falcau, a treće Neymaru.

"Želim zahvaliit onima koji su za mene glasali, mojoj porodici i prijateljima, nogometašima moje zemlje i mog kluba", kazao je Stoch.

U najbolju svjetsku ekipu godine, za koju su glasali svi članovi FIFProa, uvršteno je 11 nogometaša Primere. To su golman Reala Iker Casillas, zatim Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos i Marcelo, koji čine odbrambenu liniju. U veznom redu su Xabi Alonso, Xavi Hernandez i Andres Iniesta, a napadački trojac tvore Falcao, te sasvim očekivano Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.