Nogomet
11

Lineker: Čekam momenat da Infantino skine masku i da se ispod nje pokaže Blatter

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Slavni engleski napadač Gary Lineker je nakon izbora Giannija Infantina za predsjednika FIFA-e istakao kako čeka momenat kada će Infantino skinuti masku da se ispod nje pokaže Sepp Blatter.

Slavni engleski napadač bio je jedan od najvećih kritičara i Blattera, a na Twitteru je kritikovao i novoizabranog čelnika FIFA-e.

"Imam čudan osjećaj da će Gianni Infantino skinuti masku da se ispod nje pokaže Sepp Blatter", napisao je Lineker.

Izrazio je bojazan da dolazak Infantina na čelo fudbalske asocijacije ne znači ništa drugo nego povratak Blatterove politike.

Dodao je da mu je potrebna velika metla kako bi uspio počistiti smeće koje mu je u nasljeđe ostavio Blatter.

Infantino je u petak nakon drugog kruga glasanja u Cirihu izabran za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA). Izabran je sa 115 glasova, dok je šeik Salman bin Ebrahim al Khalifa, koji je također ušao u drugi krug, osvojio 88 glasova.

Joseph Sepp Blatter se nije pojavio na Vanrednom kongresu u Cirihu kako bi predao vlast svom nasljedniku. Razlog je jednostavan, a to je šestogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvog posla u fudbalu, koja mu je od strane FIFA izrečena zbog finansijske zloupotrebe položaja. Švicarac je proveo 17 godina na čelu FIFA, od juna 1998. do suspenzije u oktobru prošle godine.

Inače, 45-godišnji Infantino je do sada obavljao funkciju generalnog sekretara Evropske fudbalske unije (UEFA). Tokom svoje kampanje, najavio je da želi proširiti Svjetsko prvenstvo na 40 ekipa kako bi omogućio i manjim državama da učestvuju. Također, namjerava drastično povećati i razvojni plan FIFA-e investicijom od 860 miliona funti i davanjem od 3,6 miliona funti svakoj od članica.