Nogomet
0

Lille propustio veliku šansu, Brest na bod od druge lige

Totalsport
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
U subotu navečer odigrano je pet utakmica 35. kola prve francuske nogometne lige i svaka je ponudila veliku borbu za prestiž na tabeli, kako u borbi za opstanak, tako i u borbi za Europu.

Zasigurno će najtužniji biti nogometaši Lillea, koji su posrnuli kod Toulousea s 4-2, te propustili priliku preskočiti St. Etienne i barem privremeno preuzeti treće mjesto od Lyona koje dogodine vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Lille je uložio veliki napor da se vrati u utakmicu nakon što je već u 32. minuti gubio s 2-0, no na kraju je ipak poražen s 4-2.

Wissam Ben Yedder doveo je domaćine u vodstvo u 20. minuti, a 12 minuta kasnije je razliku udvostručio Etienne Didot. Marko Baša najprije u 38. smanjuje na 2-1, a potom, tri minute nakon povratka s poluvremena, Salomon Kalou postiže gol za izjednačenje. Nadu u veliki preokret prigasio je Daniel Braaten već u 56., da bi ju Eden Ben Basat u 89. u potpunosti ugasio.

Toulouse je pobjedom i matematički osigurao ostanak u najvišem rangu francuskog nogometa.

Veliku je pobjedu, doduše minimalnu, upisao Sochaux, koji se grčevito bori za opstanak u ligi. Sloan Privat bio je jedini strijelac za domaćine u 30. minuti utakmice, a s ta je tri boda, i uz poraz Eviana, Sochaux isplivao iz zone ispadanja, te sada istoj "bježi" tri boda.

Troyes je derbiju davljenika nanio spomenutom Evianu također minimalni poraz, a pogodak je djelo "džokera" s klupe - Jean-Christophera Bahebecka. Troyes je probudio malu nadu u opstanak u ligi u 78. minuti, dok je istu istovremeno umanjio Troyesu. Tri kola prije kraja Troyesu zona spasa, odnosno Sochaux, bježi velikih šest bodova.

Još uvijek aktualni prvak Montpellier je pred svojim navijačima slavio s 2-1 protiv Bresta, te ga u kombinaciji s ostalim rezultatima prikovao za dno tabele, odnosno gotovo sigurno poslao u drugu ligu. Zona spasa je Brestu udaljena osam bodova, a do kraja je u igri svega devet (bodova).

Spomenimo i da su si Reims te Ajaccio, također borci za opstanak, međusobno pomogli odigravši 1-1, te su sada od zone ispadanja udaljeni pet bodova.

 Le Championnat, 35. kolo:

Troyes - Evian 1-0 (Bahebeck 78) Sochaux - Lorient 1-0 (Privat 30) Montpellier - Brest 2-1 (Estrada 11, Camara 74-11m / Raspentino 20) Reims - Ajaccio 1-1 (Mandi 36 / Mutu 24) Toulouse - Lille 4-2 (Ben Yedder 20, Didot 32, Braaten 56, Ben Basat 89 / Baša 38, Kalou 48) Marseille - Bastia 2-1 (Gignac 12, 81 / Thauvin 46)