Nogomet
3

Lijes legendarnog Di Stefana posjećuju fudbaleri, košarkaši, političari, navijači...

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ljubitelji fudbala i uprava španskog Real Madrida danas na posljednji počinak ispraćaju legendarnog fudbalera tog kluba Alfreda Di Stefana koji je preminuo u 88. godini života od srčanog udara.

Njegov lijes je prenesen na stadion Santiago Bernabeu gdje je ovaj legendarni fudbaler u dresu Reala u periodu od 1953. do 1964. godine igrao svoj najbolji nogomet.

Svi posjetioci imaju priliku da danas od 12.30 sati po lokalnom vremenu po posljednji put vide lijes ovog nekada nezaustavljivog fudbalera Real Madrida.

Ispred i na samom stadionu od ranih jutarnjih sati su se formirali redovi navijača i simpatizera preminulog fudbalera kako bi ga posljednji put pozdravili.

Među prvima koji su došli na stadion kako bi vidjeli lijes Di Stefana je predsjednik Real Madrida Florentino Perez. Osim njega tu su bili i golman Reala Iker Casillas, bivši fudbaleri Reala Santamaria i Pachin, bivši trener ovog kluba Jose Antonio Camacho kao i sekretar UEFA-e Gianni Infantino. Među posjetiocima su bili i bivši košarkaš Real Madrida Fernando Romay i predsjednik španskog parlamenta Jesus Posada.

Perez je tom prilikom izjavio kako će Di Stefan na posljednji počinak biti ispraćen na najsvečaniji način.

"Bernabeu je bio njegova fabrika, njegova kuća i njegovo sveto mjesto. Ovdje će biti ispraćen na najsvečaniji način. Ovo je težak dan za sve nas, ali i dan kada pokazujemo veliko poštovanje prema ovom velikanu", rekao je Perez.

Di Stefanov lijes je pokriven zastavom Real Madrida, dok se u blizini lijesa nalazi natpis na kojem piše "Hvala ti Alfredo di Stefano", kao i fotografije iz njegovih najboljih igračkih dana.

Lijes će javnosti biti dostupan danas do 23.30 sati kao i sutra od 10.30 do 16.00 sati. Sahrana Di Stefanu će biti održana sutra poslijepodne.

Inače, Di Stefano je prvi srčani udar imao 2005. godine, poslije čega mu je ugrađen "pacemaker", a u subotu je u bolnici disao samo uz pomoć aparata. U nedjelju su ga liječnici stabilizirali, ali u ponedjeljak mu više nisu mogli pomoći kada je i preminuo.

Bio je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, a svjetsku slavu dostigao je u 11 godina provedenih u dresu Real Madrida. Osvajao je nagrade za najboljeg svjetskog igrača 1957. i 1959. godine, a proglašen je i najboljim igračem Reala svih vremena. Sa Realom je osvojio pet naslova prvaka Španije i pet naslova u Kupu prvaka u periodu između 1953. i 1964.

Igrači poput Pelea i Euzebija često su ga opisivali kao "najkompletnijeg igrača koji je ikad zaigrao fudbal".

Za Real Madrid je postigao 216 golova u 284 utakmica, a igrao je za čak tri reprezentacije. Za Argentinu je odigrao šest utakmica, za Kolumbiju četiri prijateljske, a za Španiju 31 i postigao 23 gola. Iako zvuči nevjerojatno ali Di Stefano nikada nije zaigrao na svjetskim prvenstvima.

Di Stefano je bio uspješan i u trenerskom poslu, jer je osvajao naslove prvaka s Boca Juniorsima, River Plateom i Valencijom, a s Real Madridom je dva puta bio drugi u Primeri.