Cvijeće za poginule u nesreći
0

Lijepa gesta Manchester Cityja u Minhenu

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nogometni kluba Manchester City napravio je dirljivu gestu po svom dolasku u Minhen, na susret 2. kola Lige prvaka, gdje su čelnici kluba položili vijenac na spomenik avionske nesreće u kojoj je život izgubilo 23 ljudi od čega osam nogometaša gradskog rivala Uniteda.

City, koji po prvi puta u svojoj istoriji učestvuje u takmičenju Lige prvaka, je po dolasku u Minhen položio vijenac u znak sjećanja na ljude i igrače Uniteda koji su poginuli u avionskoj nesreći 1958. godine. Taj događaj ostao je zapamćen kao najtužniji u britanskoj sportskoj istoriji, a ova gesta kluba s Etihada mogla bi popraviti ružne odnose između dva gradska rivala. Naime, iako je to tragična stvar koja se dogodila te 1958. godine, navijači Cityja nisu mogli odoljeti, a da ne smisle pogrdnu pjesmu u kojoj povezuju avionsku nesreću i pogodak Yaye Tourea u polufinalu FA kupa prošle sezone koji je "građane" odveo u finale, a kasnije i do osvajanja naslova.

"Ko je zabio loptu u minhensku mrežu? Yaya!", tako otprilike glasi pogrdna i u neku ruku bolesna pjesma navijača Cityja.

Prošle sedmice na utakmici Liga kupa između Leedsa i Uniteda također su se čuli povici navijača Leedsa koji su ismijavali avionsku nesreću. Ni navijači Uniteda nisu ostali dužni. Oni su Leeds podsjetili na dvoje njihovih poginulih navijača u Istanbulu 2000. godine. Nakon utakmice čak se spominjalo da bi se ljudima koji su izvikivali te uvrede zabranio doživotni dolazak na stadion. Menadžer Uniteda prijateljski je prihvatio lijepu gestu ljutitih gradskih rivala.

"Mislim da je to osvježenje. Cijenimo gestu Cityja kojem je također jedan bivši nogometaš poginuo u toj avionskoj nesreći (Frank Swift). To pokazuje da nije sve tako crno kako izgleda", rekao je menadžer Uniteda Sir Alex Ferguson.

Podsjetimo samo da se United te 1958. godine vraćao s gostovanja kod Crvene zvezde kada se avion srušio pri pokušaju polijetanja na minhenskom aerodromu. Nekoliko mladih i talentiranih igrača, koje su nazivali "busbyjeve bebe", poginulo je toga dana što je šokiralo Englesku, ali i cijeli svijet.

Čak i više od pola stoljeća nakon te tragične nesreće još uvijek treba raditi na toleranciji navijača prema tom događaju. Nedavni video koji prikazuje četverogodišnjaka kako pjeva pjesmu znanu pod imenom "Munich song" šokirao je javnost, te samo pokazuje da nema granica ljudskoj gluposti kada su u pitanju ozbiljne, a kamoli ovakve tragične stvari.