Nogomet
20

Lihtenštajn je samo jednom izvukao remi, Zmajevi su pobijedili četiri puta

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH će u četvrtak na stadionu "Tušanj" u Tuzli odigrati prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Lihtenštajna. Ove dvije reprezentacije su se do sada srele pet puta, jedna utakmica je završena remijem, dok su u preostale četiri naši Zmajevi zabilježili pobjede.

Iako se ne radi o posebno atraktivnom protivniku, u taboru reprezentacije BiH ne potcjenjuju Lihtenštajn. Duel s ovom reprezentacijom smatraju dobrom provjerom za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine i utakmicu protiv Kipra.

Reprezentaciju Lihtenštajna perdvodi selektor Rene Pauritsch (50). Za prijateljsku utakmicu protiv BiH u zenici 4. septembra i prvu kvalifikacijsku utakmicu za EP protiv Rusije u Moskvi 8. septembra pozvao je 24 igrača.

Golmani: Peter Jehle (Vaduz), Cengiz Bicer (Göztepe Izmir A.S.), Beni Büchel (AFC Bournemouth),

Odbrana: Franz Burgmeier (FC Vaduz), Daniel Brändle (FC Münsingen), Burak Eris (USV Eschen/Mauren), Mario Frick (FC Balzers), Daniel Kaufmann (FC VAduz), Yves Oehri (YF Juventus), Ivan Quintans (FC Balzers), Sandro Wieser (FC Aarau).

Vezni red: Martin Büchel (FC Unterföhring), Andreas Christen (FC Blazers), Philippe Erne (FC Blazers), Vintzenz Flatz (FC Vaduz), Robin Gubser (FC Balzers), Nicolas Hasler (FC Vaduz), Michele Polverino (FC Vaduz), Sandro Wolfinger (FC Balzers).

Napad: Mathias Christen (Chur 97), Niklas Kieber (USV Eschen/Mauren), Simon Kühne (USV Eschen/Mauren), Dennis Salanovic (Atletico Madrid), Seyhan Yildiz (FC Balzers).

Kada je riječ o igračima na spisku, najviše nastupa ima Mario Frick (FC Blazers), koji je odigrao 113 utakmica. On je i najbolji stijelac reprezentacije Lihtenštajna sa sa postignutih 16 golova.

Po broju nastupa je Fricku najbliži golman Peter Jehle (FC Vaduz), koji je nastupio u 105 utakmica.

Najskuplji igrač Lihtenštajna je Sandro Wieser (FC Aarau), koji na tržištu vrijedi 662.000 eura.

Prosjek starosti igrača je 25,5.

Reprezentacija Lihtenštajna se nalazi na 167. mjestu FIFA-ine liste.

Što se tiče kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, Lihtenštajn je smješten u grupu G sa Austrijom, Rusijom, Švedskom, Moldavijom i Crnom Gorom.

Prvu utakmicu su Lihtenštajn i BiH odigrali u Vaduzu 18. augusta 1999. godine, a ona je završena rezultatom 0:0. Bio je to prijateljski susret ove dvije reprezentacije.

Druga utakmica je odigrana također u Vaduzu u okviru kvalifikacija za odlazak na svjetsko prvenstvo 2002. godine, a BiH je pobijedila 3:0. Dva gola je postigao Sergej Barbarez, a jedan Almedin Hota. Susret je odigran 28. marta 2001. godine.

U uzvratnoj kvalifikacijskoj utakmici u Zenici Zmajevi su pobijedili rezultatom 5:0. Na listu strijelaca se dva puta upisao Elvir Baljić, a po jedan gol su postigli Muhamed Konjić, Nermin Šabić i Marijo Dodik.

Na novi dvoboj Lihtenštajna i BiH se čekalo do 7. septembra 2012. godine. Zmajevi su tada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu na gostovanju nanijeli težak poraz protivniku pobjedom rezultatom 8:1. Po hat-trick su postigli Edin Džeko i Vedad Ibišević, dok je dva gola dodao Zvjezdan Misimović.

Revanš u Zenici je odigran 11. oktobra 2013. godine, a Zmajevi su pobijedili rezultatom 4:1. Dva gola je postigao Edin Džeko, a po jedan su upisali Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević. Jedini gol za Lihtenštajn je postiggao Nicolas Hasler u 61. minuti utakmice.

Kada je riječ o rezultatima u zvaničnim utakmicama, Lihtenštajn je doživio osam uzastopnih poraza nakon remija sa Slovačkom 7. juna 2013. godine. Ova je reprezentacija posljednji put osjetila slast pobjede 14. augusta 2012. godine u prijateljskom susretu protiv Andore, kada je pobjedu donio David Hasler.

Utakmica BiH - Lihtenštajn se igra u četvrtak na stadionu "Tušanj" u Tuzli s početkom u 17:00 sati.