Nogomet
2

Liga prvaka: Tri gola Messija u pobjedi Barcelone, Basel iznenadio Chelsea

Klix.ba
Milan-Celtic
Susreti prvog kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H odigrani su večeras, a postignuti su sljedeći rezultati: Schalke - Steaua 3:0, Chelsea - Basel 1:2, Napoli - Borussia Dortmund 2:1, Marseille - Arsenal 1:2, Atletico - Zenit 3:1, Austria - Porto 0:1, Milan - Celtic 2:0 i Barcelona - Ajax 4:0.

Na Camp Nou stadionu Barcelona je ugostila raspoloženi Ajax. No, Holanđani nisu imali odgovor na sjajnu igru Lionela Messija i ekipe. Najbolji nogometaš svijeta doveo je Barcelonu u vodstvo u 22. minuti iz slobodnjaka. Bio je to njegov 60. gol u Ligi prvaka.

Do kraja prvog poluvremena, priliku je imao Brazilac Neymar, ali je bio neprecizan pa se na pauzu otišlo pri rezultatu 1:0.

Nogometaši Barcelone razigrali su se u drugom dijelu susreta, a Messi u 55. minuti povećava vodstvo na 2:0. Uslijedio je period mirne igre koji je prekinuo Pique u 69. minuti zabivši za 3:0 na asistenciju Neymara.

Nezaustavljivi Messi u 75. minuti je postigao i svoj treći pogodak u ovoj utakmici, a četvrti za Barcelonu. Ajax je imao priliku da smanji rezultat, sviran je jedanaesterac, ali je Sifthorsson promašio. Velika pobjeda Barcelone.

Napoli je na svom stadionu San Paolo savladao njemačkog i viceprvaka Evrope, Borussiju iz Dortmunda. Domaćini su poveli u 29. minuti golom Higuaina. Na 2:0 je povećao Lorenzo Insigne u 67. minuti. U samom finišu utakmice Zuniga gostima poklanja pogodak i ubacuje loptu u vlastitu mrežu.

Veliko iznenađenje priredio je Basel u Londonu savladavši Chelsea 2:1. Iako su Plavci imali prednost od jednog gola do sredine drugog poluvremena, gostujući igrači su uspjeli preokrenuti.

Prvi pogodak na utakmici postigao je Oscar u 45. minuti. Basel je izjednačio u 71. minuti. Strijelac je bio Mohamed Salah. Deset minuta kasnije, Marco Streller glavom zabija za 2:1.

Milan se na svom Giuseppe Meazza stadionu mučio sa Celticom. I dok se činilo da će gosti odnijeti jedan bod, Rossoneri su pred sami kraj utakmicu riješili u svoju korist.

Cristian Zapata u 82. minuti donosi vodstvo, a samo četiri minute kasnije na 2:0 povećava Sulley Muntari.

Liga prvaka, rezultati:

Grupa E Schalke - Steaua 3:0 Chelsea - Basel 1:2

Grupa F Napoli - Borussia Dortmund 2:1 Marseille - Arsenal 1:2

Grupa G Atletico - Zenit 3:1

Austria - Porto 0:1

Grupa H Milan - Celtic 2:0 Barcelona - Ajax 4:0.