Nogomet
13

Liga prvaka: Sudar Atletica i Juventusa, Spahićev Leverkusen protiv Benfice

Piše: D. B.
Emir Spahić (Foto: EPA)
Emir Spahić (Foto: EPA)
Večeras je na rasporedu 2. kolo grupne faze Lige prvaka u grupama A, B, C i D. Posebno zanimljiv duel je svakako utakmica između Atletico Madrida i Juventusa u grupi A, a pažnju bh. javnosti će privući i utakmica Leverkusen - Benfica u grupi C jer za njemačkog Bundesligaša igra povratnik u bh. reprezentaciju Emir Spahić.

Grupa A

Malmo - Olympiacos 20:45

Malmo ima poraz od Juventusa u gostima i sada dočekuje Olympiacos, koji se pokazao kobnim za Atletico pobijedivši 3:2 na svom terenu. Švedska ekipa je autsajder i ako to želi promijeniti, večeras mora napraviti dobar rezultat. S druge strane, grčki tim treba bodove kako bi držao priključak za Juventusom i na distanci držao Atletico.

Atletico Madrid - Juventus 20:45

Učesnik finala Lige prvaka u prošloj sezoni, ekipa Atletico Madrida, nakon neočekivanog poraza od Olympiacosa dočekuje Juventus. Španski tim mora napraviti dobar rezultat protiv Juventusa kako bi se uključio u borbu za prvu i drugu poziciju. Juve je rutinski savladao Malmo i u Španiju je stigao s namjerom da pokaže kome je mjesto na prvom mjestu u grupi.

Tabela:

  1. Juventus 3
  2. Olympiacos 3
  3. Atletico Madrid 0
  4. Malmo 0

Grupa B

Basel - Liverpool 20:45

Basel je doživio težak poraz od Reala u prvom kolu u Madridu rezultatom 5:1, a Švicarce sada očekuje novi težak zadatak, a to je Liverpool. Kalkulacija nema, jer je dobar rezultat neophodan ako igrači Basela žele zadržati šanse za plasman u nokaut fazu. Trenutno prvoplasirani Liverpool ima jasan cilj da ostane na toj poziciji i nakon drugog kola.

Ludogorec - Real Madrid 20:45

Baš kao i Basel, Ludogorec je autsajder u ovoj grupi i u 2. kolu je domaćin aktuelnom prvaku Evrope. Svaki ishod osim pobjede Reala bi bio veliko iznenađenje.

Tabela:

  1. Liverpool 3
  2. Real Madrid 3
  3. Basel 0
  4. Ludogorec 0

Grupa C

Zenit - Monaco 18:00

Zenit i Monaco imaju po tri boda nakon prvog kola i sada će se međusobno obračunati u želji da se izdvoje na prvom mjestu. Osim toga, bodove žele i u slučaju da se Leverkusen ili Benfica "probude" nakon poraza na otvaranju grupne faze. U St. Petersburgu se očekuje veoma zanimljiva utakmica.

Leverkusen - Benfica 20:45

Nakon poraza u prvom kolu Leverkusen i Benfica traže prve bodove. Njemački bundesligaš za kojeg nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić je domaćin i favorit je u odnosu na Benficu, koja je u prvom kolu kao domaćin poražena od Zenita. Ipak, Portugalce ne treba prerano otpisati jer uvijek gaje visoke ambicije.

Tabela:

  1. Monaco 3
  2. Zenit 3
  3. Leverkusen 0
  4. Benfica 0

Grupa D

Arsenal - Galatasaray 20:45

Nakon poraza od Dortmunda u Njemačkoj, Arsenal protiv Galatasarayja mora ići na pobjedu kako bi osvojio prve bodove i popravio utisak. Galatasaray ima bod iz domaće utakmice protiv Anderlechta, što je razočaralo pristalice turskog kluba, pa će tim iz Istanbula učiniti sve kako bi se iskupio utakmicom u Londonu.

Anderlecht - Dortmund 20:45

Anderlecht s bodom dočekuje prvoplasirani Dortmund i nema šta izgubiti u borbi za što boljim plasmanom u grupi. Dortmund će tražiti novu pobjedu za učvršćivanje na vrhu tabele.

Tabela:

  1. Dortmund 3
  2. Galatasaray 1
  3. Anderlecht 1
  4. Arsenal 0