Nogomet
0

Liga prvaka: Schalke dočekuje Real Madrid, Chelsea gostuje kod Hajrovićevog Galatasarayja

Piše: D. B.
Večeras se igraju dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, a sastaju se Schalke i Real Madrid te Galatasaray i Chelsea.
Nogometaši Schalkea (Foto: AFP)
Nogometaši Schalkea (Foto: AFP)

Schalke - Real Madrid

Real Madrid predvođen trenerom Carlom Ancelottijem će večeras gostovati ekipi Schalkea na Veltins Areni i to neće biti nimalo lako. Podatak da Madriđani u prethodnih 25 gostovanja kod njemačkih klubova imaju samo jednu pobjedu dovoljno govori tome u prilog. Zadnji put je Real u Njemačkoj pobijedio 2000. godine, a protivnik je tada bio Bayer Leverkusen. Ipak, Madriđani imaju mnogo samopouzdanja, posebno zbog povratka Cristiana Ronalda u ekipu, koji je u domaćem prvenstvu odradio tri utakmice suspenzije.

"Još uvijek su za nastup upitni Marcelo i Coentrao. Schalkeu ćemo se suprotstaviti s najjačim sastavom koji budemo u tom trenutku imali. Svaka utakmica sada je veoma bitna. Moguće je da će, ko god ne bude igrao protiv Schalkea, nastupiti u nedjelju protiv Atletico Madrida", izjavio je Ancelotti.

Real Madrid je trenutno vodeći u Primeri s tri poena prednosti nad Barcelonom.

Nogometaši Real Madrida (Foto: EPA)
Nogometaši Real Madrida (Foto: EPA)

Ekipa Schalkea u domaćem prvenstvu trenutno igra dobro i na četvrtoj je poziciji, a posebno impresivan je bio skor na domaćem terenu, gdje je tim pobijedio sve utakmice od zimske pauze, sve do posljednjeg kola i remija protiv Mainza.

Dobra vijest je svakako povratak Juliana Draxlera nakon povrede.

Napadač Schalkea, Holanđanin Klaas-Jan Huntelaar, igrat će protiv svog bivšeg kluba.

"Vjerujem da je naše najjače oružje napadačka igra. Možemo postići gol bilo kada i uvijek smo opasni u napadu. Njemački timovi su noćna mora za Real Madrid, to je dobar znak, ali vidjet ćemo šta će se dogoditi. Ipak je ovo nogomet", kazao je Huntelaar.

Schalkeu je važno da ostvari što bolji rezultat na savom terenu, s obzirom da statistika kaže na u posljednjih sedam utakmica na španskom tlu nisu ni jednom pobijedili.

Galatasaray - Chelsea

Didier Drogba je imao sjajnu karijeru u Chelseaju, a postigao je i pobjednički gol iz penala u finalu Lige prvaka 2012. godine protiv Bayerna, no, večeras će učiniti sve kako bi njegov aktuelni tim, turski Galatasaray, ostvario što bolji rezultat protiv Plavaca na Turk Telekom Areni. To neće biti lagan zadatak, jer je Chelsea u grupnoj fazi primio samo tri pogotka, što dovoljno govori o snazi odbrane tima koji vodi menadžer Jose Mourinho.

Nogometaši Chelseaja (Foto: AFP)
Nogometaši Chelseaja (Foto: AFP)

S druge strane na klupi Galatasarayja sjedi Roberto Mancini, koji ima pozitivan skor s Chelseajom. Pobijedio je u šest od devet utakmica s timovima koje je vodio ranije. Cilj njegovog Galatasarayja je svakako da prođe u četvrtfinale drugu sezonu u nizu, no, prepreka je snažni Chelsea.

Mancini neće moći računati na Aydina Yilmaza koji je slomio lijevi skočni zglob 22. januara, dok Gokhan Zan nije igrao od 22. decembra zbog povrede, mada se vratio treninzima. Aurelien Chedjou je propustio posljednje tri utakmice zbog povrede. Dobra vijest je to što se Hamit Altintop vratio nakon povrede koja ga je odvojila od terena u augustu prošle godine. Nadamo se i nastupu bh. reprezentativca Izeta Hajrovića, koji je januarsko pojačanje Galatasarayja.

Nogometaši Galatasarayja (Foto: EPANogometaši)
Nogometaši Galatasarayja (Foto: EPANogometaši)

U Chelseaju neće biti Marca van Ginkela zbog povrede koljena, koju je zadobio još 24. septembra, Januarska pojačanja Mohamed Salah i Nemanja Matić nemaju pravo nastupa. Johnu Obiju Mikelu prijeti suspenzija.

Obje utakmice se igraju s početkom u 20:45 sati.