Nogomet
2

Liga prvaka: Leverkusen blizu nokaut faze, Liverpool čeka grčevita borba

Piše: D. B.
Emir Spahić u dresu Leverkusena (Foto: EPA)
Emir Spahić u dresu Leverkusena (Foto: EPA)
Večeras se igraju utakmice 5. kola Lige prvaka u grupama A, B, C i D.

Grupa A

Atletico - Olympiacos 20:45

Atletico želi pobjedom nad Olypiacosom ovjeriti svoj plasman u nokaut fazu, a u prilog mu ide i činjenica da grčki tim nikad nije pobijedio na španskom tlu. Olympiacos ima šest bodova na drugom mjestu i potrebni su mu bodovi kako bi iza sebe držao trećeplasirani Juventus. Prva pobjeda u Španiji bi bila veoma korisna, ali se snažni Atletico ne boji nikoga.

Malmo - Juventus 20:45

Posljednjeplasirani Malmo namjerava održati svoje ambicije u životu, ali mu se na tom putu našao Juventus, koji također ima imperativ pozitivnog rezultata. Ako Malmo pobijedi, izjednačit će se sa 6 bodova sa Juventusom, a možda i sa Olympiacosom ako Grci izgube od Atletica. Međutim, u slučaju poraza, Malmo će biti eliminisan. S druge strane, nova pobjeda bi Juventus odvela na drugo mjesto ukoliko Olympiacos izgubi bodove protiv Atletica.

Tabela:

  1. Atletico 9
  2. Olympiacos 6
  3. Juventus 6
  4. Malmo 3

Grupa B

Ludogorec - Liverpool 20:45

Ludogorec i Liverpool igraju odlučujuću utakmicu u Sofiji. Računica je jasna, onaj koji pobijedi večeras sačuvat će šanse za plasman u nokaut fazu, a onaj ko izgubi, bit će eliminisan.

Basel - Real Madrid 20:45

Basel u 5. kolu dočekuje Real Madrid i nada se osveti za poraz rezultatom 1:5. Bodovi osvojeni protiv Madriđana bi ih približili plasmanu u nokaut fazu s obzirom na to da još uvijek prijete Liverpool i Ludogorec. Real je već u nokaut fazi i potrebno je samo da izbjegne poraz od četiri ili više golova da osigura prvo mjesto. Basel može proći dalje ako pobijedi Real Madrid, a Liverpool ne osvoji tri boda protiv Ludogoreca.

Tabela:

  1. Real Madrid 12
  2. Basel 6
  3. Liverpool 3
  4. Ludogorec 3

Grupa C

Leverkusen - Monaco 20:45

Lider grupe C je Leverkusen, bundesligaš za koji nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić. Ako pobijede Monaco, Apotekari će ovjeriti plasman u nokaut fazu. S druge strane, Monacu su potrebni bodovi da sačuva drugo mjesto i ostane ispred Zenita i Benfice, koji se još uvijek ne predaju.

Zenit - Benfica 18:00

Bez obzira na to što se nalaze u drugoj polovini tabele, Zenit i Benfica još uvijek imaju šanse za plasman u nokaut fazu, ali još jedan poraz ne mogu priuštiti. Prvog i posljednjeg na tabeli razdvaja pet bodova.

Tabela:

  1. Leverkusen 9
  2. Monaco 5
  3. Zenit 4
  4. Benfica 4

Grupa D

Arsenal - Dortmund 20:45

Arsenalu je potrebno samo da izbjegne poraz od Dortmunda i da se njemačkom bundesligašu pridruži u nokaut fazi.

Anderlecht - Galatasaray 20:45

Anderlecht i Galatasaray su na trećoj i četvrtoj poziciji i potrebne su im pobjede i mnogo sreće da ugroze drugoplasirani Arsenal. Takav scenarij bi bio veliko iznenađenje.

Tabela:

  1. Dortmund 12
  2. Arsenal 7
  3. Anderlecht 2
  4. Galatasaray 1