Nogomet
0

Liga prvaka, kvalifikacije: Prošli Basel, Steaua i Maribor

Totalsport
Slavlje igrača Basela (Foto: AFP)
Slavlje igrača Basela (Foto: AFP)
Švicarski Basel, rumunska Steaua Bukurešt, slovenski Maribor i kazahstanski Šakter Karagandi prvi su sudionici play-off runde kvalifikacija, posljednje uoči plasmana u grupe nogometne Lige prvaka.

Prvi je prolazak 3. kola kvalifikacija izborio Basel, koji je nakon domaće 1-0 pobjede remizirao kod Maccabija u Tel Avivu odigravši 3-3. Švicarci su nakon svega 32 minute igre imali sigurnih 3-0, no nakon 10 minuta igre u nastavku rezultat je bio 3-3!

Fabian Schär, Mohamed Salah i Marcelo Diaz postigli su golove za Basel, dok su Maccabi u život vratili Schär autogolom, Eran Zahavi i Maharan Radi. Domaći su se navijači nadali da bi četvrti gol u mreži gostiju mogao zakomplicirati pitanje pobjednika cijelog dvoboja koji se činio jasan nakon 32 minute, no posljednjih su 35 minuta mreže mirovale.

Rumunska Steaua je pitanje pobjednika riješila još u prvoj utakmici u Tbilisiju kada je s 3-0 slavila protiv Dinama. U uzvratnom je susretu rano povela preko Iasmina Latovlevicija, no gosti su se spasili od poraza golom Aldekoaotalora Astarloa u 48. minuti susreta.

Maribor, koji s trenerske klupe vodi hrvatski stručnjak Ante Čačić, je u Gradskom vrtu izdržao sve nalete kiparskog Apoela, te je zahvaljujući remiju i golu u gostima (1-1) prošao u play-off rundu kvalifikacija.

Šakter Karagandi prošao je neugodno gostovanje u Tirani kod Skënderbeua Korcëa, iako je izgubio s 3-2. Moglo je biti i puno gore za kazahstanski sastav s obzirom da su Albanci nakon 29 minuta nadoknadili minus iz prve utakmice i poveli s 3-0!

Domaćina je u vodstvo doveo Željko Tomić u 9. minuti utakmice, da bi potom Blendi Škembi sa dva pogotka iz jedanaesterca u 20. i 29. povisio na 3-0. Sergej Kizničenko smanjio je za goste u 38. minuti, a priči je bio kraj kada je Pero Pejić zaradio crveni karton u 54. minuti. Dvanaest minuta kasnije Maksat Bajžanov daje gol za konačnih 3-2, odnosno sveukupnih 5-3 u korist Šaktera.

Liga prvaka, 3. kolo kvalifikacija, uzvrati:

Maccabi Tel Aviv – Basel 3-3 (Schär 35-ag, Zahavi 37, Radi 55 / Schär 5-11m, Salah 21, Diaz 33), ukupno 3-4 Steaua Bukurešt – Dinamo Tbilisi 1-1 (Latovlevici 7 / Astarlo 48), 4-1 Maribor – Apoel 0-0, ukupno 1-1 Skënderbeu Korcë – Šakter Karagandi 3-2 (Tomić 9, Škembi 20-11m, 29-11m / Kizničenko 38, Bajžanov 66), 3-5