Nogomet
6

Liga prvaka: Četiri ekipe se bore za dva preostala mjesta u osmini finala

Piše: E. B.
Trening Bayera (Foto: EPA)
Susretima u grupama E, F, G i H od 20:45 sati večeras se završava grupna faza Lige prvaka. Nakon jučerašnjeg dana poznato je 14 klubova koji će igrati u osmini finala, a preostala dva putnika dobit ćemo večeras.

Grupa E

Bayer Leverkusen - Monaco

Bayer i Monaco su prošli dalje i u Leverkusenu ćemo vidjeti revijalnu utakmicu s obzirom na to da je Monaco već osigurao prvo, a Bayer drugo mjesto u grupi. U prvom susretu ove dvije ekipe nije bilo pobjednika (1:1), a večeras bismo mogli vidjeti pravu reviju golova.

Tottenham - CSKA

Susret koji će odlučiti putnika u Evropsku ligu igraju Tottenham i CSKA. Spursima za očuvanje trećeg mjesta, koje vodi u drugo po snazi evropsko klupsko takmičenje, treba barem bod. S druge strane CSKA mora slaviti da bi prezimio u Evropi, a s obzirom na to kako Moskovljani igraju, teško da im navijači imaju razloga za optimizam. Bit će zanimljivo vidjeti da li će ruski golman Akinfejev i 43. uzastopni put primiti barem jedan pogodak u Ligi prvaka.

Tabela:

  1. Monaco 11
  2. Bayer 7
  3. Tottenham 4
  4. CSKA 3

Grupa F

Real Madrid - Borussia Dortmund

Obje ekipe su prošle dalje, a Kraljeve pobjeda vodi na prvo mjesto. Domaćin će biti znatno oslabljen neigranjem Balea i Kroosa, dok kod gostiju neće biti golmana Burkija i Sahina, a upitni su nastupi Guerreira i Kagawe. Bez ikakve sumnje očekuje nas veoma otvorena utakmica na Santiago Bernabeuu.

Legia - Sporting

Sudar dviju ekipa totalno različitih filozofija. Domaćin igra veoma otvoreno i "za gol više", dok su gosti jedna od "najtvrđih" ekipa ove sezone u Ligi prvaka. Portugalskoj ekipi za odlazak u Evropsku ligu dovoljan je i bod.

Tabela:

  1. Borussia 13
  2. Real 11
  3. Sporting 3
  4. Legia 1

Grupa G

Porto - Leicester

Engleski prvak je osigurao prolazak u osminu finala Lige prvaka, a Porto bi im se mogao priključiti sa drugog mjesta ukoliko slavi večeras. Ukoliko portugalska ekipa remizira ili izgubi, njihov prolazak među 16 najboljih evropskih ekipa će zavisiti od drugog meča u ovoj grupi.

Club Brugge - Copenhagen

Belgijanci su uz zagrebački Dinamo jedina ekipa koja je izgubila u svih prethodnih pet mečeva, dok s druge strane danska ekipa igra za plsman u osminu finala Lige prvaka, za šta im treba pobjeda uz uslov da Porto ne savlada Leicester.

Tabela:

  1. Leicester 13
  2. Porto 8
  3. Copenhagen 6
  4. Brugge 0

Grupa H

Juventus - Dinamo Zagreb

Juventus je osigurao plasman dalje, a da bi sigurno u osminu finala ušli sa prvog mjesta i tako sebi osigurali lakšeg protivnika u žrijebu, italijanski tim mora slaviti večeras. To im ne bi trebalo predstavljati problem, s obzirom na to da protiv sebe imaju najslabiju ekipu ove sezone u Ligi prvaka koja je zabilježila sve poraze do sada uz gol-razliku 13:0.

Lyon - Sevilla

Susret koji odlučuje direktno o ekipi koja će proći u osminu finala igra se u Lyonu, gdje domaćem timu treba pobjeda od najmanje dva gola razlike kako bi zauzeo drugo mjesto. Svi ostali rezultati idu Sevilli u korist. Andalužani mogu zauzeti i prvo mjesto u ovoj grupi ukoliko Juve ne pobijedi Dinamo, a Sevilla slavi u Lyonu.

Tabela:

  1. Juventus 11
  2. Sevilla 10
  3. Lyon 7
  4. Dinamo 0