Nogomet
4

Liga prvaka: Bayern i Atletico igraju za publiku, Bešiktaš se bori za nokaut fazu

Piše: D. B.
Trening Basela (Foto: EPA)
Večeras se igraju utakmice 6. kola Lige prvaka, posljednjeg u grupama A, B, C i D.

Grupa A

Basel - Arsenal

Arsenal i Basel dobro znaju da pobjeda možda neće biti dovoljna za ostvarenje njihovih ambicija, jer one zavise i od utakmice PSG-a i Ludogoreca. Arsenal želi prvo mjesto u grupi, dok se Basel bori za treću poziciju i odlazak u Evropsku ligu. Remi s PSG-om je Arsenalu oduzeo mogućnost da odlučuje o svojoj sudbini, iako su Topnici već u osmini finala, međutim, za prvo mjesto tim iz Londona mora pobijediti Basel, a pri tome i nadmašiti rezultat PSG-a u susretu s Ludogorecom.

Basel nema šansi za nokaut fazu, ali ima za Evropsku ligu. Za ostvarenje tog cilja mora ostvariti bolji rezultat od Ludogoreca koji igra u Francuskoj protiv PSG-a.

PSG - Ludogorec

PSG će osigurati prvo mjesto u grupi A ako pobijedi Ludogorec, ekipa koja se bori za Evropsku ligu. Parižani su u nokaut fazi, ali za prvo mjesto ne smiju imati lošiji rezultat od Arsenala koji igra protiv Basela. Ludogorec će u Evropsku ligu ako ne bude imao lošiji rezultat od konkurenta Basela.

Tabela:

  1. PSG 11
  2. Arsenal 11
  3. Ludogorec 2
  4. Basel 2

Grupa B

Benfica - Napoli

Benfica i Napoli su na pozicijama koje vode u nokaut fazu, ali im opasno prijeti Bešiktaš. Pobjeda donosi siguran prolazak dalje, međutim, oba kluba će u osminu finala ukoliko Bešiktaš izgubi od već eliminisanog Dynama u Kievu. Napoli će u osminu finala čak i s remijem.

Dynamo Kiev - Bešiktaš

Bešiktaš će se kvalifikovati za osminu finala Lige prvaka prvi put u svojoj historiji ako pobijedi Dynamo, ali bi i remi mogao biti dovoljan u slučaju odgovarajućeg rezultata utakmice Benfica - Napoli, a to je remi. Dynamo nema nikakve šanse.

Tabela:

  1. Benfica 8
  2. Napoli 8
  3. Bešiktaš 7
  1. Dynamo Kiev 2

Grupa C

Manchester City - Celtic

Manchester City je već u osmini finala, a priliku da sačuva maksimalan učinak na domaćem terenu ima protiv Celtica, ekipe koja igra svoju posljednju evropsku utakmicu sezone.

Barcelona - Borussia M'Gladbach

Barcelona je osigurala prvu poziciju, dok Borussia M'Gladbach ide u Evropsku ligu. Utakmica na Camp Nou stadionu je prilika da se njemački tim nastupom na velikoj sceni oprosti od Lige prvaka za ovu sezonu.

Tabela:

  1. Barcelona 12
  2. Manchester City 8
  3. M'Gladbach 5
  4. Celtic 2

Grupa D

PSV - Rostov

PSV-u treba pobjeda protiv Rostova kako bi preskočio ruski tim i osvojio treće mjesto koje vodi u Evropsku ligu. Međutim, pobjeda ili remi Rostovu garantuju nastup u nokaut fazi istog takmičenja.

Bayern - Atletico Madrid

Situacija je jasna, Bayern i Atletico u nokaut fazu idu s prvog, odnosno drugog mjesta, tako da se nadamo da će igrati otvoreno i priuštiti nam odličnu nogometnu večer.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 15
  2. Bayern 9
  3. Rostov 4
  4. PSV 1