Nogomet
10

Liga prvaka: Astana osvojila historijski bod protiv Galatasarayja

Piše: D. B.
Prvu utakmicu 2. kola Lige prvaka u grupi C odigrali su Astana i Galatasaray. Zanimljiva utakmica je završena rezultatom 2:2, a Astana je osvojila historijski bod u Ligi prvaka.

Na večerašnjoj utakmici prvi su zaprijetili gosti i to u 4. minuti, kada je s ruba šesnaesterca sjajno šutirao Wesley Sneijder, ali je odličnom paradom svoju mrežu spasio golman Astane Nenad Erić. Osam minuta kasnije je ponovo pokušao Sneijder, čiji je udarac ovog puta završio pored stative.

Upornost turskog kluba se isplatila u 31. minuti kada je lijepim golom s distance Bilal Kisa donio vodstvo Galatasarayju. Erić nije imao šanse.

U 36. minuti je Erić dobro intervenisao kada je glavom pokušao Oztekin. Golman Galatasarayja Muslera nije imao potrebe za intervencijom u 42. minuti nakon udarca Kethevoame s distance.

Prvo poluvrijeme utakmice u Kazahstanu završeno je minimalnim vodstvom Galatasarayja protiv Astane.

Na otvaranju drugog dijela utakmice Bulutov udarac je odbranio Erić. Njegov kolega na drugoj strani, Muslera, zaustavio je pokušaj Dzholchieva u 54. minuti utakmice.

Deset minuta kasnije se ukazala velika prilika za Astanu, Dzholchiev je primio loptu u šesnaestercu nakon centaršuta, ali je šutirao pored gola. Već u narednoj minuti je Muslera odbranio veoma snažan udarac Kabanange, a potom je i Kethevoama poslao loptu pored gola.

Nalete Astane prekinuo je Sneijder udarcem iz daljine u 70. minuti, koji je završio iznad prečke. Muslera se dobrom odbranom istakao šest minuta kasnije nakon snažnog udarca Maksimovića.

Velika radost domaćih navijača uslijedila je u 78. minuti kada je autogol postigao Balta u namjeri da otkloni opasnost nakon ubačaja, pa je Astana izjednačila na 1:1 protiv Galatasarayja.

Domaći su bili veoma blizu potpunog preokreta u 83. minuti, ali je na njihovu žalost Kabanangin udarac završio pored gola Galatasarayja.

Kazna je uslijedila u 87. minuti nakon akcije Galatasarayja, a autogol je pripisan golmanu Eriću.

Galata je poveo sa 2:1, a kada su mnogi pomislili da će tako i ostati do kraja utakmice, Canas je savladao Musleru u 90. minuti i donio historijski bod Astani.

Druga utakmica u ovoj grupi se igra večeras od 20:45 sati, a sastaju se Atletico Madrid i Benfica, koji već imaju po tri boda. Galatasaray i Astana imaju po bod i zauzimaju treće i četvrto mjesto u grupi C.