Nogomet
9

Lider Zrinjski gostuje u gradu na Vrbasu, Velež bez prava na kiks protiv Olimpica

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Četiri utakmice 9. kola BHT Premijer lige igraju se danas. Derbijem se okitio meč između Borca i Zrinjskog.

Tim iz Banje Luke pokušat će lideru prvenstva nanijeti prvi poraz. No, to neće biti nimalo lako. Plemići u dosadašnjih osam kola nisu primili niti jedan pogodak.

Da li će se stvari promijeniti nakon gostovanju u gradu na Vrbasu, ostaje da vidimo. Inače, Mostarci su pobijedili na sva tri dosadašnja gostovanja (Drina, Sarajevo, Rudar Prijedor). Jasno je da domaće čeka težak posao. Borac je u prošlom kolu izgubio na Koševu. Pružili su blijedu partiju pa će okršaj sa Zrinjskim biti prilika za iskupljenje.

Veležu na megdan stiže Olimpic. Za Rođene nema puno filozofije. Pobjeda se nameće kao imperativ. Mostarci su prikovani za dno tabele i jedini su tim bez upisane pobjede. U dvoboju sa Vukovima debitirat će i novi šef struke Dragan Kanatlarovski koji će dati sve od sebe da pokrene Velež.

I gosti su u nezavidnom položaju. Poraz od Željezničara dodatno je zakomplikovao stvari. Ipak, Olimpic mnogo bolje igra na gostovanjima. Vjeruju da mogu slaviti u Vrapčićima. Domaći će danas imati i ogromnu podršku sa tribina. Rudar iz Prijedora će ugostiti i pokušati ostvariti dobar rezultat protiv Širokog Brijega. Bod sa Bilinog Polja bio bi kapitaliziran trijumfom protiv tima sa Pecare. No, kvalitet je na strani gostiju koji su blagi favoriti u ovom sudaru.

U Vitezu će se igrati komšijski derbi. Istoimenom domaćinu na megadan stiže Travnik. Oba kluba imaju po sedam bodova na kontu pa se očekuje neizvjestan dvoboj. Izabranici Branka Karačića su u prošlom kolu slavili u Zvorniku. Puni samopouzdanja i optimizma čekaju Vezire.

Parovi i satnica:

Subota Rudar Prijedor – Široki Brijeg 16:00 sati Velež – Olimpic 16:00 sati Vitez – Travnik 16:00 sati (prijenos na BHT1) Borac – Zrinjski 19:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH)

Nedjelja Slavija – Čelik 16:00 sati Željezničar – Drina 16:00 sati Mladost DK – Sloboda 16:00 sati (prijenos na Moja TV)

Utakmica koja je odigrana u petak Radnik – Sarajevo 0:3

Tabela

  1. Zrinjski 20
  2. Sloboda 17
  3. Sarajevo 16
  4. Radnik 15
  5. Široki Brijeg 14
  6. Čelik 13
  7. Slavija 12
  1. Željezničar 11
  2. Borac 9
  3. Olimpic 9
  4. Rudar Prijedor 8
  5. Mladost DK 8
  6. Travnik 7
  7. Vitez 7
  8. Drina 6
  9. Velež 4

Napomena: Sarajevo i Radnik imaju utakmicu više.