Premiership
0

Lehmann na golu, pobjeda Arsenala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon pet utakmica bez slavlja kroz sva takmičenja, nogometaši Arsenala stigli su do pobjede, i to na gostovanju kod Blackpoola u utakmici 32. kola engleskog prvenstva.

Protiv sastava koji je u borbi za ostanak u engleskom Premiershipu kandidat za naslov prvaka pokazao je više i zasluženom 3-1 pobjedom smanjio zaostatak za vodećim Manchester Unitedom na sedam bodova razlike. Utjeha sastavu Arsenea Wengera je ta da u odnosu na vodeću ekipu lige imaju i odigranu utakmicu manje.

Iz pobjede londonskih "topnika" svakako treba naglasiti da je među stative ponovno stao 41-godišnji Jens Lehmann. Neočekivanu je priliku Nijemac dobio budući da se tokom zagrijavanja povrijedio Manuel Almunia, a premijera mu je to među stativama Arsenala bila od povratka iz penzije. Posljednju je utakmicu za Wengerov sastav odradio još u sezoni 2007/08.

Sunčano vrijeme na Bloomfield Roadu ponudilo je dobru igru i četiri pogotka, nažalost po navijače domaće ekipe tri u njihovoj mreži. Prvi se u listu strijelaca, u 18. minuti, upisao Abou Diaby. Nakon što je osvojio jednu loptu na sredini terena, Diaby je uposlio Cesca Fabregasa koji pronalazi Robina van Persieja. Holanđanin je lijepo s lijeve strane ubacio u kazneni prostor u kojem se neometani Diaby "osladio" lakim pogotkom za uvodno vodstvo gostiju.

Povećano je ono udarcem Emmanuela Ebouea već u 21. minuti i tim se rezultatom otišlo na odmor. Tračak nade da će prekinuti niz od pet vezanih poraza za domaćina se ukazao u 52. minuti kada je Taylor-Fletcher pogodio za smanjenje rezultata nakon dosuđene prednosti u trenutku kada je Lehmann srušio Koscielnyja.

Konačnih 3-1 postavio je Robin van Persie u 76. minuti utakmice.

 Premiership, 32. kolo, nedjelja:

Blackpool – Arsenal 1-3 (Taylor-Fletcher 52 / Diaby 18, Eboue 21, Van Persie 76)

Redoslijed: 1. Manchester United 69, 2. Arsenal 62 (-1), 3. Chelsea 58 (-1), 4. Manchester City 56 (-1), 5. Tottenham 53 (-1).