Nema više prognoza
0

Legendarna vidovita hobotnica Paul ide u penziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vidoviti Paul, hobotnica iz džinovskog akvarijuma u Oberhauzenu, koji je prognozirao ishode utakmica njemačke fudbalske reprezentacija na upravo završenom Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Africi, ide u penziju.

"Paul ne ide samo na odmor, već i u penziju", rekla je glasnogovornica akvarija ''Morski život'' u tom gradu u Severnoj Rajni Vestfaliji Tanja Munzig.

"Paul ide u penziju i svima na svijetu kaže 'hvala'", ovo je bilo jedno ludo svjetsko prvenstvo', rekla je Munzig, a mediji u ponedjeljak javljaju da će Paul, star dvije i po godine, raditi ono što voli, igrati se s djecom i jedno je sigurno - on ni u kom slučaju neće biti prodat.

"To je jasno, kao hladno planinsko jezero, navode mediji izjave odgovornih iz Oberhauzena", nakon što je grupa španskih poslodavaca ponudila 30.000 eura za slavnu hobotnicu.

Njemački mediji pišu da je ideja gradonačelnika španskog grada Carballino Carlosa Montanesa da hobotnica bude maskota na gastronomskom sajmu u tom mjestu i atrakcija koja bi u grad privukla više turista.

Hobotnica Paul proslavila se tačnim prognozama rezultata svih utakmica koje su Nijemci odigrali na Mundijalu u Južnoj Africi, uključujući i poraze od Srbije i Španije.

U petak je prognozirala i da će Španija osvojiti svjetsko prvenstvo, pobjedom nad Holandijom u finalu, što se u nedjelju navečer i dogodilo.