Brazil
0

Legendarna Maracana zatvorila vrata

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Utakmicom između Flamenga i Santosa (0-0) u 19. kolu brazilskog nogometnog prvenstva legendarni stadion Maracana na dvije je godine zatvorila svoja vrata.

Jedan od simbola Rio de Janeira kreće u obnovu kako bi dotjeran i sigurniji dočekao Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Prije toga će, godinu ranije, isti stadion ugostiti i Kup konfederacija, generalnu probu za Mundijal.

Obnova bi trebala biti završena krajem 2012. godine, a u nju će biti utrošeno oko 315 miliona eura. Maracana je otvorena 1950. godine, a primala je oko 90.000 gledatelja. Kapacitet će joj nakon obnove iz sigurnosnih razloga biti nešto smanjen (oko 83.000).

Gradske vlasti Rio de Janeira su najprije planirale da i tokom obnove Flamengo i Fluminense igraju svoje utakmice na Maracani koja bi u tom slučaju primala oko 45.000 gledatelja. No, organizatori SP-a su insistirali na potpunom zatvaranju kako bi se ubrzali radovi koji ionako počinju sa šestomjesečnim zakašnjenjem.

Spomenimo i da će se na Maracani održati i ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara kojima će Rio biti domaćin 2016. godine.