Nogomet
0

Lazio slavio kod Intera, Napoli i Milan bez problema

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U derbiju 36. kola prve talijanske nogometne lige Lazio je kao gost svladao Inter 3-1, te se vratio u igru za plasman u Evropu iduće sezone, a istovremeno izbacio Inter iz iste...

Dva kola prije kraja prvenstva (šest bodova) Interu mjesto koje vodi u Evropsku bježi sedam bodova, tako da je ovim porazom ugašena i zadnja nada da će dogodine igrati u Evropi.

Inter je u izostanku "polovine" ekipe još jednom prezentirao očajnu igru, s pregršt grešaka u odbrani, što su napadači Lazija u konačnici sjajno znali iskoristiti. Za vodeći pogodak gosti nisu čak morali ni pucati po golu s obzirom da je loptu nakon ubacivanja, pri pokušaju da je boksa, u vlastitu mrežu ubacio golman Samir Handanovič!

Ricky Alvarez poravnao je u 34. minuti, no njegov udarac je malo skrenuo Stefan Radu, te na taj način prevario Federica Marchettija na golu.

Izgledalo je da će se na predah otići s neriješenim rezultatom, no tada Andrea Ranocchia u svom kaznenom prostoru staje na Floccarijevu petu i sudija pokazuje na bijelu tačku. Siguran realizator bio je Hernanes.

Najljepši trenutak utakmice dogodio se u 77. minuti kada je Nigerijac Ogenyi Ozazi gromovitim udarcem izvana pogodio same lijeve rašlje bespomoćnog Handanoviča za konačnih 3-1. Bio je to prvi pogodak sezone za 20-godišnje Nigerijca.

Napoli je sigurnom pobjedom 3-0 u gostima kod Bologne osigurao drugo mjesto na kraju sezone s obzirom da dva kola prije kraja ima nedostižnih sedam bodova prednosti ispred Milana. Marek Hamšik, Edinson Cavani i Blerim Džemaili bili su strijelci za ekipu Waltera Mazzarrija.

Nogometaši Milana došli su na jednu pobjedu od osiguravanja nastupa u Ligi prvaka i iduće sezone, kada su se poigrali u gostima s Pescarom i slavili s uvjerljivih 4-0. Mario Balotelli načeo je domaćine u 9. minuti s bijele toačke, a u nastavku je upisao i svoj 11. gol u dresu Milana, otkako je u januaru stigao iz Manchester Cityja. Sulley Muntari i Mathieu Flamini bili su strijelci preostala dva pogotka.

Dva kola prije kraja prvenstva Milan ima uvjerljiva četiri boda prednosti ispred Fiorentine, koja je pogotkom Gonzala Rodrigueza minimalno slavila na gostovanju kod Siene s 1-0. Siena je pak došla na rub ispadanja s obzirom da joj zona spasa bježi šest bodova nakon današnjeg poraza.

Spomenimo i da je prvak Juventus slavio kod Atalante s minimalnih 1-0, ali uz velike navijačke nerede. Naime, navijači su prekinuli utakmicu bacanjem pirotehničkih sredstava na travnjak tokom prvih 45 minuta susreta.

Serie A, 36. kolo:

Pescara – Milan 0-4 (Balotelli 9-11m, 57, Muntari 33, Flamini 51) Sampdoria – Catania 1-1 (De Silvestri 36 / Spolli 68) Siena – Fiorentina 0-1 (Rodriguez 14)

Torino – Genoa 0-0 Atalanta – Juventus 0-1 (Matri 18) Inter – Lazio 1-3 (Alvarez 34 / Handanovič 22-ag, Hernanes 45-11m, Onazi 77) Bologna – Napoli 0-3 (Hamšik 53, Cavani 63-11m, Džemaili 67) Cagliari – Parma 0-1 (Rosi 80) Palermo – Udinese 2-3 (Miccoli 34-11m, Hernandez 81 / Muriel 10, Angella 64, Benatia 83)