Peto kolo Evropske lige
0

VIDEO / Lazio izborio prolaz dalje, Lulić odigrao 78 minuta

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice Lazio - Tottenham (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Lazio - Tottenham (Foto: AFP)
Nogometaši Lazija su večeras izborili prolaz u nokaut fazu Evropske lige, odigravši na svom terenu bez golova sa Tottenhamom u 5. kolu grupne faze ovog takmičenja.

Grupa J

Laziju je bio dovoljan i ovaj remi večeras sa Tottenhamom, budući da je u ovoj grupi Panathinaikos na svom terenu savladao Maribor, tako da je talijanski tim i matematički osigurao prolaz. Naš reprezentativac Senad Lulić odigrao je za Lazio 78 minuta, a zamijenio ga je Candreva.

Grci su savladali Maribor golom Vitola iz penala u 67. minuti. Posao im je bio znatno olakšan nakon što je igrač gostiju Mejač u 45. minuti zaradio žuti karton, te su Slovenci nastavili sa desetoricom.

Tabela: Lazio 9, Tottenham 7, Panathinaikos 5, Maribor 4.

Posljednje kolo, 6. decembra: Maribor - Lazio, Tottenham - Panathinaikos

Osim Lazija, prolaz dalje su osigurali još nogometaši Genka, Sparte, Levantea i ranije Lyona. Od ranije su sigurni i Hannover, Metalis i Bayer. Nogometaši Genka probili su se u daljnji krug Evropske lige nakon pobjede kod Videotona 1-0. Time su, automatski, gurnuli mađarsku ekipu u tešku situaciju prije posljednjeg kola grupe G. Izraelski 30-godišnjak Elyaniv Barda bio je strijelac jedinog pogotka na ovoj utakmici, dok je istovremeno Basel na svom St. Jakob stadionu srušio Sporting s 3-0. Genk je, dakle, siguran za prolaz, dok je Basel drugi sa osam bodova, a Videoton treći sa šest bodova.

Mađari mogu proći jedino ako slave u Lisabonu u zadnjem kolu protiv potpuno demoraliziranog Sportinga, ali istovremeno Basel mora izgubiti kod Genka. Budu li imali isti broj bodova, Basel je bolji zbog gola više u gostima.

Basel je protiv Sportinga bio dominantniji s igračem manje, nego li s izjednačenim snagama. Dok je bilo po 11 igrača na terenu, Basel je dao samo jedan pogodak (Schär), a nakon što im je isključen Cabral dali su još dva (Stocker i Degen). Sporting je tako i dalje bez pobjede.

U grupi I je odigrana samo jedna utakmica, remi u Pragu između Sparte i Lyona (1-1), čime je nakon Francuza prolaz dalje osigurala i praška ekipa. Drugi meč u ovoj grupi između Hapoela i Athletica odgođen zbog nemirne situacije u Izraelu.

Golovi su u ogledu Sparte i Lyona postignuti na samom početku drugog dijela. Gosti su poveli preko Benzije u 46., a izjednačio je Husbauer sedam minuta kasnije. Do kraja se igralo prijateljski.

Evropska liga, 5. kolo:

Grupa G:

Basel - Sporting 3-0 (Schär 22, Stocker 67, Degen 70) Videoton - Genk 0-1 (Barda 19)

Tabela: 1. Genk 11, 2. Basel 8, 3. Videoton 6, 4. Sporting 2.

Posljednje kolo, 6. decembra: Genk - Basel, Sporting - Videoton

Grupa I:

Sparta Prag - Lyon 1-1 (Husbauer 53 / Benzia 46) Hapoel Ironi - Athletic Bilbao (odgođeno)

Tabela: 1. Lyon 13, 2. Sparta 8, 3. Hapoel Ironi 2 (-1), 4. Athletic Bilbao 1 (-1).

Posljednje kolo, 6. decembra: Lyon - Shmona, Athletic - Sparta Prag

U grupi K je već odranije bilo poznato da će takmičenje nastaviti Metalist i Bayer Leverkusen, a od četvrtka je jasno da će ukrajinski klub krenuti u nokaut fazu s prvog mjesta. Ekipa iz Harkiva je, naime, na svome terenu slavila s 2-0 protiv "apotekara" golovima Argentinca Jonathana Cristalda u 46. i Brazilca Cleitona Xaviera u 85. minuti. Bayer je odmarao mnoge svoje igrače, pa poraz i nije veliko iznenađenje. U drugoj utakmici grupe Rosenborg je pred svojim navijačima bio bolji od bečkog Rapida s 3-2.

Hannover je u grupi L odigrao 0-0 protiv Twentea, ali već se i prije znalo da će njemački klub dalje. U četvrtak mu se priključio i španski Levante koji je s 3-1 slavio u gostima kod švedskog Helsingborga. Strijelci za ekipu iz Valencije bili su Angel, Diop i Iborra. Levante je sada na drugom mjestu s bodom manje od Hannovera, a u zadnjem će se kolu u direktnom obračunu ova dva kluba odlučiti o pobjedniku grupe.

Grupa K

Metalist Harkiv - Bayer Leverkusen 2-0 (Cristaldo 46, Cleiton 85) Rosenborg - Rapid Beč 3-2 (Chibuike 28, Elyounossi77, Prica 80 / Schrammel 53, Boyd 66)

Tabela: 1. Metalist Harkiv 13, 2. Bayer 10, 3. Rosenborg 6, 4. Rapid Beč 0.

Posljednje kolo, 6. decembra: Rapid Beč - Metalist, Leverkusen - Rosenborg.

Grupa L:

Hannover - Twente 0-0 Helsingborg - Levante 1-3 (Sorum 89 / Angel 8, Diop 37, Iborra 81)

Tabela: 1. Hannover 11, 2. Levante 10, 3. Twente 4, 4. Helsingborg 1.

Posljednje kolo, 6. decembra: Levante - Hannover, Twente - Helsingborg.

U ranijem terminu od 18 sati odigrane su tri utakmice, a od 21:05 sati igra se još 11 utakmica.