Nogomet
0

Laziju prijeti isključenje iz Lige prvaka

FENA
Rimski Lazio ponovo bi se mogao naći na udaru UEFA-e zbog rasističkog navijanja tokom prve utakmice trećeg pretkola nogometne Lige prvaka.

Lazio je u utorak igrao protiv Dinama iz Bukurešta (1:1), a s tribina su se mogla čuti uvrijedljiva skandiranja tamnoputim igračima, što nije rijetkost kada su navijači tog rimskog kluba u pitanju.

Također, petorica navijača Dinama su stradala u tučnjavama uoči same utakmice, dok je jedan zadržan u bolnici zbog uboda nožem.

"Ako je do nasilja došlo van stadiona, onda je to do italijanske policije da riješi taj problem. Mi ćemo se pozabaviti rasističkim uvredama koje su se, navodno, mogle čuti tokom utakmice", izjavio je glasnogovornik UEFA-e, koji je potvrdio da Disciplinska komisija čeka izvještaje suca i delegata.

Krovna evropska nogometna organizacija početkom augusta ponovo je upozorila klubove da im prijeti izbacivanje iz natjecanja ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata, te je bilo preporučeno sucima da prekinu utakmicu u slučaju nasilja ili rasističkih ispada.

UEFA je dosad već tri puta morala kažnjavati Lazio, posljednji put 2004. godine, te je pitanje hoće li imati imalo milosti prema rimskom klubu stignu li negativni izvjkeštaju pred disciplinsku komisiju.

Uoči utakmice trener Lazija Delio Rossi apelirao na svijest navijača, ali njegove molbe, očito, nisu pale na plodno tlo.