Respekt, ali ne i strah od Zmajeva
0

Laurent Blanc: Utakmica protiv BiH je za nas poput finala

Sarajevo-x.com
Laurent Blanc
Laurent Blanc
Francuska u večerašnjoj utakmici protiv reprezentacije BiH jednim osvojenim bodom može osigurati direktan plasman na EURO 2012. Svjestan je toga i francuski selektor Laurent Blanc, ali on želi više od remija. Bivši defanzivac konstantno naglašava važnost ove utakmice.

Francuski selektor Laurent Blanc je opisao odlučujuću utakmicu grupe D protiv naše reprezentacije susretom koji je ravan finalu jednog velikog takmičenja, ali je istakao da njegova ekipa ne strahuje od "Zmajeva".

Blancovoj ekipi je potreban samo jedan bod kako bi osigurala direktan plasman na EURO 2012, takmičenje koje će se odigrati u Poljskoj i Ukrajini.

"Ova utakmica je poput finala za nas. Već je stvorena atmosfera kao da se radi o finalu, a takva će biti i tokom utakmice. BiH je odlična reprezentacija, ima odlične igrače koji igraju u vrhunskim evropskim klubovima. Poštujemo ih, ali ih se ne bojimo", izjavio je Blanc na konferenciji za medije.

Prema pisanju francuskih medija, Miralem Pjanić je rekao da će naši reprezentativci pokušati učiniti Francuze nervoznim u ovoj važnoj utakmici, a Florent Malouda je na to odgovorio da su njegovi saigrači puni samopouzdanja i da vjeruju da mogu ostvariti rezultat koji im je potreban.

Blanc je itakako svjestan opasnosti kojima će biti izložena njegova ekipa u utakmici protiv BiH, ali tvrdi kako vjeruje da reprezentativci Francuske mogu zaboraviti uzbuđenje i euforiju, te završiti kvalifikacije sa stilom.

"Odlično smo se pripremili za ovaj susret. Moji igrači su motivisani i žele pobjedu. Ne smijemo igrati defanzivno ili čuvati rezultat 0:0. To bi bilo pogrešno", dodao je francuski selektor.

Francuska ima 20 bodova i na prvom je mjestu grupe D. "Galski pijetlovi" imaju samo jedan bod više od "Zmajeva", koji su već osigurali baraž.

No, ukoliko bi BiH slavila protiv Francuske, naša reprezentacija bi završila na prvom mjestu u grupi i tako ostvarila direktan plasman na EURO 2012, što bi ujedno i bio historijski uspjeh našeg državnog tima. U tom bi slučaju Francuzi put do Poljske i Ukrajine morali tražiti kroz baraž.