Vrtoglavi transferi
0

Laporta: Da mi je znati odakle Realu novac

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Real Madrid definitivno je hit ljetnog prijelaznog roka. Dva najbolja nogometaša u protekle dvije godine, Kaka i Cristiano Ronaldo, dovedeni su u “kraljevski klub” za rekordne transfere.

Dok je za Kaku Realov predsjednik Florentino Perez platio 67,2 miliona eura, za Ronalda je Manchester Unitedu dao 94 miliona eura, što je očekivano izazvalo brojne reakcije u nogometnom svijetu.

Zanimljiva je tako reakcija Joana Laporte, predsjednika Realovog najvećeg rivala Barcelone.

  • Barcelona i Real imaju dva potpuno različita modela poslovanja. Mi smo u Barceloni oblikujemo naše igrače tako da oni postanu najbolji, dok ih Real samo kupuje. Trenutno u Madridu samo dovode slavna imena i bit će im jako teško složiti ih sve u jednoj momčadi – rekao je Laporta s dozom zavisti.

  • Svaka osoba može raditi što želi sa svojim novcem, ali važno je ne zastraniti, posebno u doba ekonomske krize. Mi smo u Barceloni mirni. Uvijek je bilo i bit će pritiska na nama, ali mi imamo plan. Pojačat ćemo se na potrebnim pozicijama i pronaći ćemo igrače koji nam mogu pomoći svojom borbenošću i, naravno, igračkim kvalitetom – dodao je Barcelonin predsjednik, te je na kraju dobacio:

  • Volio bih samo znati odakle Realu toliki novac.

S druge strane, Realov predsjednik Perez smatra da će se uloženi novac za Kaku i Ronalda Realu višestruko isplatiti.

  • Mislimo da ćemo popraviti stanje naših bankovnih računa i to povećanjem prodaje karata, povećanjem bankovnih zajmova i povećanjem klupske ekonomske vrijednosti. Novac uložen u transfere je isključivo klupski, nije moj. Real godišnje zarađuje oko 400 miliona eura, a izvori prihoda su prodaja karata, prava od televizijskih prijenosa i prodaje klupskih suvenira i obilježja - objasnio je Perez.