Nogomet
0

Lahmova knjiga razljutila Löwa i Njemački savez

Totalsport
Philipp Lahm
Philipp Lahm
Ne stišava se bura nakon objavljivanja autobiografske knjige kapitena njemačke nogometne reprezentacije i dokapitena minhenskog Bayerna Philippa Lahma.

Posljednji koji se oglasio bio je selektor "elfa" Joachim Löw koji je s Lahmom zakazao sastanak sljedeće sedmice.

"Postoje odlomci u knjizi koji mi se ne sviđaju. U njima igrač javno kritizira trenere koji su već dugo vremena uspješni. Moramo o tome popričati", poručio je Löw.

U knjizi pod nazivom 'Der feine Unterschied - Wie man heute Spitzenfussballer wird' (Neuočljiva razlika – Kako danas postati vrhunski nogometaš) Lahm je bez dlake na jeziku kritizirao kako bivše selektore njemačke reprezentacije, tako i minhenskog Bayerna, Rudija Völlera, Jürgena Klinsmanna, Louisa van Gaala i Felixa Magatha.

Za Klinsmanna je tako Lahm rekao da je "prepuštao igračima da dogovaraju taktiku", za Van Gaala da "nije bio u stanju priznati vlastite greške", dok je jedini trener kojeg je u knjizi nahvalio aktuelni selektor Löw za kojeg je između ostalog rekao da se "pokazao lukavim taktičarem od prvih treninga".

Lahmova knjiga, koja će u slobodnu prodaju biti puštena sljedeće sedmice, svakako je uzburkala njemačku nogometnu javnost, a neki od prozvanih i sami su reagirali.

Völler je tako Lahma nazvao "karakternom nulom", dok je Magath kratko komentirao da je igrač htio "zaraditi novac uzburkivanjem vode uoči publikacije knjige".